Tähän reseptiin sain innoituksen katsottuani Gordon Ramsayn Intian valloitusta. Ohjelmassa hän kokkaili intialaisen hääpitokokin kanssa lihapataa häävieraille. Siinä käytettiin karitsaa ja pata haudutettiin todella muhevaksi.

Mukaellen tuota pataa tarvitset:

4-5 kpl (enempää ei pataani mahdu kerralla) broilerinkoipireisiä, maustamattomia

4 porkkanaa kuorittuina ja paloiteltuina

1/2 isosta paprikasta, värillä ei väliä, paloittele

1 iso sipuli, pilko kuutioiksi

1/2 kesäkurpitsaa paloiteltuina

4 valkosipulin kynttä puserrettuina

iso pala tuoretta inkivääriä, tai oman mieltymyksesi mukaan, todella hienoksi pilkottuna

1 tuore chili hienoksi pilkottuna

1 kuivattu chili murskattuna hienoksi

2 tl chilijauhetta

1-2 tl kurkumaa

1 tl juustokuminaa

3tl suolaa, oman makusi mukaan enempi tai vähempi

1,5 dl kreikkalaistyylistä maustamatonta jogurttia, rasvaprosentin saat valita itse, itse käytin 1,5%

2 rkl juoksevaa hunajaa

n. 2dl vettä

öljyä pannulle

valmistusaika n. 3 h yhteensä.

Kannellinen valurautapata tai vastaava ja paistinpannu. Kypsennetään uunissa vähintään 2h-3h. Ensin 200C:ssa  kunnes kiehuminen alkaa ja sen jälkeen 1 1/2h-2h 140C:ssa.

Kuori ja pilko porkkanat, sipulit ja inkivääri. Huuhtele ja pilko paprika ja kesäkurpitsa. Tee jogurtista, hunajasta, mausteista, suolasta, inkivääri-, chili- ja valkosipulimurskasta tahna. Käyttämäni kuivattu kokonainen chili on niin voimakasta, että sitä ei pidä käsitellä paljain käsin ollenkaan. Seuraavaksi hieraiset sormillasi kuitenkin silmäkulmaasi tai suupieliäsi ja kirvely alkaa. Voit korvata sen käyttämällä ruokaan yhteensä kaksi tuoretta chiliä. Tässä ruoassa tärkeimpiä asioita ovat tulisen maukas maku ja hitaasti kypsennetyn lihan mureus. Liha irtoaa pitkän kypsennyksen jälkeen todella ihanan helposti irti luista.

Kolmenlaista chiliä
Kolmenlaista chiliä

Paista broilerin koipireisiin pinnat pannulla. Pyörittele ne sen jälkeen jogurtti-maustetahnassa ympäriinsä ja laita pataan. Freesaa pilkottuja kasviksia hetki pannulla öljyssä ja laita pataan. Valuta loppu tahnasta pataan ja pannunhuuhteluvettä päälle.

paista pinnat broilerinkoipiin pannulla molemmin puolin
Paista pinnat broilerinkoipiin pannulla molemmin puolin
Kierittele paistetut koipireidet jogurtti-mausteseoksessa
Kierittele paistetut koipireidet jogurtti-mausteseoksessa

Laita pata uuniin 200C ja kun kiehuminen on alkanut vähennä lämpötila 140C ja anna hautua vähintään 1 1/2-2h. Välillä voit seurata että nestettä on muodostunut ja lisää tarvittaessa vettä.

Uuniin vaan
Uuniin vaan

Tarjoile keitetyn kokojyväriisin kanssa, johon voit lisätä kiinankaalisuikaleita rapeudeksi.

Valmistusvaiheessa ole huolellinen käsitellessäsi raakaa broileria. Käytä esim. grillipihtejä paljaiden käsien sijaan. Pese heti huolellisesti kuumalla vedellä ja pesuaineella raa’an broilerin kanssa kosketuksissa olleet työvälineet ja pinnat kuin myös kätesi. Älä käytä ilman pesua raakana tarjottavien aterianosien käsittelyyn samoja työvälineitä tai käsiäsi. Näin estät mahdollisten raa’assa lihassa olevien taudinaiheuttajien kulkeutumisen elimistöön.

Maustamattomat broilerinkoipireidet ovat mielestäni halvimpia ja maukkaimpia broilerinosia. Suosittelen käytettäväksi useamminkin. Maustamattomat file- ja paistisuikaleet, kokonaiset fileet ja ohut leikkeet ovat mauttomia ja kuivahkoja, tosin sopivat moniin ruokiin nekin. Marinoidut eivät miellytä maultaan ainakaan minua.

Maukasta kokeilua, voit säätää mausteiden määrää omien mieltymystesi mukaan.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s