Talvi muuttui yht’äkkiä leudoksi ja sulatti hiihtoladut Lounaisrannikolta. Hiihtäminen myöskään Virttaanharjulla asti ei nyt enää tullut mieleen. Pyörä tuli kaivettua esille autotallista ja ensimmäinen pyöräilyretki on tehty. Siitä kerron varmasti myöhemmin. Tästä säätilamuutoksesta johtuen tuli mieleen aloittaa ensi kesän purjehduskauden suunnittelu. Talven aikaan on venettä käyty viikoittain katsomassa pressun alla, että onko kaikki kunnossa, tallella ja katos pitänyt lunta. Muutamia kertoja on pudotettu lumet pois pressukaton päältä, jotta pressu ei painu raskaasta lumesta ja väännä tukipylväitä kieroon. Hyvin siellä se on pärjännyt, ei ole tarvinnut olla Lådnasta (itse antamani nimi, eräs Ruotsin rannikon saari, joka jäi mieleen viime kesän purjehdusmatkalta) huolissaan. Vene on tietenkin tyhjennetty syksyllä ja kaikki irtain ja irrotettavissa oleva on hyvässä tallessa omakotitalon varastoissa. Samalla kaikki kosteudesta mahdollisesti nokkiintuvat  ovat kuivemmissa tiloissa.

Tuli kaivettua esille veneen salongin (keittiö/olohuone/ruokailutila) istuinpatjat. Suunnitelmissa oli jo viime kesänä, että niihin laitetaan uudet päälliset. No nyt olisi hyvä aika sille. Vanhoista puretuista kappaleista saa tehtyä kaavat ja homman ei pitäisi olla kovin suuri. Laskin kankaan kulutuksen mittaamalla kankaan pituuden yhteensä kaikista paloista. Vain yksi pala oli niin leveä, ettei yksi kankaan pituus riittäisi (kankaan leveys on 140cm) ja siihen lisäkappaleen saisi jämäpaloista. Varasin n. 1/2 m varakangasta rullalle. Myös taustakankaan menekki oli helppo laskea. Ostimme kankaan Muovikum:ista, jossa on hyvät valikoimat erilaisia sisustus- ja huonekalukankaita ym, metrivetoketjuja ja muita tarpeellisia osia. Kappaleisiin tarvitaan yhteensä vähän reilu 5m metrivetoketjua, josta tulee seitsemän eri mittaista vetoketjua tyynyihin. Kahden selkänojakappaleen kankaat olivat pelkillä niiteillä kiinnitettäviä taustan kovalevyyn. Kankaaksi valikoitui edullinen Brazil-kangas sinisenä 17,90€/m. Taustakangas oli 3,5€/m ja sitä otin 3 metriä. Kaikki maksoi yhteensä vain  n. 130€ pienen alennuksen kanssa. Ei paha hinta. Ompelijalle tietysti pitäisi maksaa ehkä 15-20€/h, mutta nyt on tarkoitus selvitä siitä itse. Vielä puuttuu hankinnoista istuinosien koristenapit.

Siinä niitä patjoja vanhoilla päällisillä
Siinä niitä patjoja vanhoilla päällisillä

Työ alkoi purkamalla yksitellen istuinosat palasiksi. Vanhat vetoketjut olivat hirttäneet täysin kiinni, joten saksia käytettiin taustakankaan ja päälliskankaan irrottamiseen toisistaan. Näin syntyneisiin kaavoihin täytyy lisätä saumanvarat. Leikattujen palojen reunat huolittelin siksakkaamalla (paitsi taustakankaan, joka on purkaantumatonta kuitukangasta). Superloni-istuinosat täytyi tuulettaa ja hakata mattopiiskalla pölyttömiksi. Niitä ei lähdetty uusimaan, olivat ihan kelvolliset vielä. Työ oli aika helppoa, kunhan muistaa kumpi on kankaan nurja puoli ja leikkaa siten palasen oikein verrattuna kaavaan. Yksi moka sattui alkuun, mutta sekin pala tuli hyödynnettyä. Kulmista lähtee neliönmuotoinen pala pois ja reunat ommellen yhdistämällä syntyy kunkin istuin/selkänojaosan paksuuden mukainen kulma. Tietysti hommasta saa vaikeammankin tyylittelemällä ja kaavoittamalla erikseen patjojen paksuiset reunapalat ja ompelemalla ne päälliskankaaseen ja taustakankaaseen. Nyt ei kuitenkaan ollut tarkoitus tehdä työstä vaikeampaa, kun peukalo on vähän keskemmällä kuin ammattitaitoisella ompelijalla. Vanhojen patjaosien mukaiset kaavat toimivat hyvin.

Taustakangas ja vetoketju
Taustakangas ja vetoketju

 

Päällikangas ja siihen tulee 1 kankaalla verhoiltava nappi
Päällispuoli  ja siihen tulee 1 kankaalla verhoiltava nappi keskelle

Tein tätä työtä yhden viikon aikana vähitellen 2 patjaa/päivä vauhtia. Aikamoinen pöly ja sotku vanhojen kankaiden purkamisesta syntyi, mutta imuri ja kippari hoitelivat ne mallikkaasti pois. Varmasti mielissään nakitetusta hommasta, kun ei vaan itse tarvitse tuohon ompelutyöhön ryhtyä.

Kunhan kaikki palaset ovat valmiina aion levittää ne olohuoneeseen oikeaan järjestykseen, laittaa niiden keskelle picnic-tarjoilun ja kippari voi pitää minulle solmusulkeiset.

 

One thought

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s