Purjehduskausi lähestyy, mielissä ainakin. Kevään lämpimämmät säät, joista jo hieman on saatu ensituntumaa saavat aikaan sisäistä kutinaa kussakin. Puutarhaihmiset alkavat rapsutella muutakin kuin puutarhalehtiä ja kirjoja, motoristit trimmaavat pyöriänsä, veneilijät kuljeskelevat venemessuilla ja tuumailevat ensi kesän matkakohteitaan sekä miettivät mitä tarvitsisi duunailla kuntoon veneessä. Keväällä alkaa pressujen poisto ja kaunottaret saavat uutta pintaa hiomalla, maalaamalla ja pohjan kunnostuksilla ynnä muilla toimenpiteillä.

Purjehduksesta

Nyt on aika mielipidekirjoitukselle. Purjehtimista ehkä pidetään elitistisenä lajina, näin olen itsekin mieltänyt aiemmin ennen kuin tutustuin lajiin lähemmin. Se tuntui makealta ja hienolta ja sellaiselta, johon minulla ei koskaan olisi mahdollisuutta eikä minkäänlaista kykyä. Kunnes tutustuin purjehtijoihin ja lajiin.

Purjehtiminen on tietenkin osaamista ja taitoa vaativaa, mutta niin kuin kaikki muukin erityisosaaminen se on opeteltavissa. Purjehtiminen on kallista ja sitä voi harrastaa vain rikkaat. Ei pidä paikkaansa. Purjehdukseen tarvitaan vene ja varusteet, samoin kuin mökkeilyyn tarvitaan mökki, tontti ja kaikki irtain omaisuus. Kumpi mielestäsi on kalliimpi harrastus? Uudenkin purjeveneen saa n. 100000-1500000 €:lla (20000-60000 € käytettynä), saatko uutta mökkiä sillä hinnalla? Mitä maksaa mökin vuosikäyttö, kiinteistöverot, sähkökulut, matkat mökille? Purjevene tarvitsee laituripaikan ja telakkapaikan talveksi.

Purjeveneellä matkustaminen on edullista ja ekologista, tuuli hoitaa suurimman osan energiantarpeesta. Laitureista lähdöt ja tulot vaativat energiaa ja jos ei tuule on käytettävä moottoria. Osia on uusittava ja pidettävä varalla mahdollisten rikkoontumisten vuoksi. Turvallisuusvälineet ja vaatetus on oltava kunnossa niin kuin kaikissa urheilulajeissa muutenkin. Merellä tuulee ja olet siellä sään ja luonnon armoilla. Mitä saat kaikella varustelulla, opettelulla ja hankinnoilla?

Saat mökkipaikan kesällä joka ilta vaikka uudesta rannasta, uudella maisemalla, saat nauttia matkanteosta ja ihailla kauniita meri/järvimaisemia matkallasi. Tutustut satamissa lajin muihin harrastajiin, käyt läpi kuulumisia mereltä ja veneeltä. Tutustut uusiin palvelusatamiin, uusiin luonnonsatamiin, löydät omat autiorantasi, nukahdat joka ilta väsyneenä päivän matkanteosta, onnellisena vapaudesta ja palaat lopulta uupuneena ja mielellään kotiin, kun matkasi on päättynyt.

Löydät luonnon ihmeet: linnut, kasvit, jäkälät, sammalet, kalliot, kivet, auringonlaskut ja sumuiset aamut. Aloitat keväällä aikaisin unelmoinnin uusista kesäseikkailuistasi; on jotain tulossa edessä, uutta, vanhaa, tuttua ja tuntematonta, aurinkoa, vettä, saaria, avomerta, tuulta, laineita, maininkeja, myrskyjä, sadetta ja jos niistä kaikista selviät, osaat olla tyytyväinen, arvostat itseäsi, jaksamistasi, onnistumistasi. Tätä on purjehtiminen ja paljon muutakin, itse kullekin omalla tavallaan, omalla veneellään, omien kykyjen mukaan.

Tule mukaan matkalleni, purjehdus on hauskaa, vaativaa, raskasta mutta ihanaa. Matka jatkuu hiljaa kevääseen ja pressun alla uinuva pullukka kaunotar odottaa kevätkunnostuksiaan. Uudet istuinpatjat tulevat kiillottamaan salongin aikaisempaa hieman nukkavierua ilmettä kummasti. Mitä muuta keksimmekään, jotta kaunotar saa kaltaistaan kohtelua.

Kerron varmasti myös viime kesän duunailuista: uudesta suihkusta, turvaköysisysteemistä, VHF-laitteistosta, Uudesta Gps:stä ja vastaanottavasta AIS -plotterista ja niiden käyttökokemuksista. Kerron monista hyvistä satamakokemuksista, luonnonsatamista ja matkailukohteista ja annan vinkkejä omien kokemusteni pohjalta.

Tule, tule pian kevät ja kesä.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s