Remppaa, remppaa, teepä ihan ite

Kaksion remontista lyhyesti ja ytimekkäästi. Sain olla remontissa mukana. Kaksio sijaitsee Turussa. Se on remontoitu kylpyhuoneen osalta joitakin vuosia sitten, joten siihen ei kajottu. Lähinnä olohuone ja makuuhuone sekä eteinen vaativat remonttia, mutta ei lattiat.

Vanhat tapetit
Vanhat tapetit

Työ alkoi keittiössä vaihtamalla 3-liesinen liesi-uuni 4-liesiseen. Sellainen löytyi tori.fi:n kautta ja vanha meni myyntiin samaa kautta. Keittiön kaapistot ovat herkullisen retrot ja väriltään oranssiset. Ovet ovat hyvin säilyneet melamiiniovet, eikä niihin kajottu.

Retrohenkinen keittiö
Retrohenkinen keittiö

Ensimmäiseksi kaikki remonttia vaativien huoneiden lattiapinnat suojattiin rakennusmuovilla ja kiinnitettiin leveällä helposti poisirtoavalla oranssisella rakennusteipillä. Kaikki lattialistat poistettiin ja sähkörasioiden ja valokatkaisijoiden suojat sekä yksi ikkunalauta.

Lattioiden suojaus
Lattioiden suojaus

Seinät oli tapetoitu olohuoneessa kahteen kertaan ja makuuhuoneessa yhdellä kerroksella muovipintaista tapettia. Vanhojen tapettien poisto tapahtui vedellä liottamalla käyttämällä apuna varrellista autonpesuharjaa. Siis: vettä, vettä ja vettä pintaan.

Vanhaa tapettia kuoriutui esiin
Vanhaa tapettia kuoriutui esiin

Sitten teräsraapan ja sormien avulla irrotetaan kostunut tapetti. Se täytyi ottaa kunnolla pois, koska alla oli betoni, joka piti tasoittaa. Ja kun betonin tasoitetta levitetään irtoavat tapetin rippeet ja ne joutuu joka tapauksessa nyppimään tasoitteen seasta pois.

Ensin isommat reiät umpeen
Ensin isommat reiät umpeen

Tasoitus tehtiin ensin täyttämällä suurimmat kolot joka seinästä. Apuna käytettiin teräslastaa/raappaa. Sen jälkeen kaikki seinäpinnat kauttaaltaan tasoitettiin kevyemmällä telalla levitettävällä tasoitteella.

Koko seinäpinnan käsittely tasoitteella
Koko seinäpinnan käsittely tasoitteella

Tämä telalla levitettävä tasoite täytyy myös sivellä tasaiseksi pintaan leveitä teräsraappoja käyttäen. Homma toimi parhaiten niin, että yksi levitti ensin tasoitetta telalla ja kaksi muuta henkilöä heti perään tasoitti sen raapalla. Kun tasoite oli kuivunut se hiottiin. Pölyistä hommaa, todella pölyistä. Käytä tässä vaiheessa hengityssuojainta.

Maalattua seinää

Tasoitteen kuivumisen jälkeen seinäpintoihin maalattiin pohjamaali ja sen päälle yhteen tai kahteen kertaan värisävytetty maali. Annetaan tietenkin kuivua maalipurkin kyljessä olevien ohjeaikojen mukaan. Nyt on homma tehty ja hyvältä näyttää. Tunteja ei laskettu, niitä työsti 3 henkilöä. Michele hoiti maalaushomman yksinään.

Katon ja seinän rajaan on hyvä vetää maalarinteippirajaus
Katon ja seinän rajaan on hyvä vetää maalarinteippirajaus

Kun seinää maalataan on hyvä ensin vetää ylös katonrajaan rajausteippi (kuvassa sininen teippirulla), jotta maalia ei mene vahingossakaan kattopintaan. Usein katto on käsitelty tasoitteella, joka irtoaa helposti pois. Jos sotkit katon seinämaalilla voit joutua maalaamaan koko katon. Se onnistuu paksulla pehmeäpintaisella telalla ja oikeanlaisella kattomaalilla. Tähän saat ohjeet rautakaupasta. Tällä kertaa onnistuttiin välttämään katon maalaus.

Remontoijan tarvikkeita
Remontoijan tarvikkeita

Ovenpielien  ja ikkunapokien läheltä maalattaessa kannattaa käyttää kapeaa sivellintä tai kapeaa pientä telaa tarkkaan maalaamiseen sekä suojata ikkunapokien reunat ja ovenpielet sekä listat maalarinteipillä.

Maalarin musiikkina kuulosti hevi toimivan hyvin.

Hevi toimi hyvin
Hevi toimi hyvin

Kun kaikki seinäpinnat oli maalattu irrotettiin lattiamuovit ja otettiin talteen mahdollista seuraavaa remonttia ajatellen. Telat pestiin myös. Maalia yleensä jää hieman varastoon, se täytyy säilyttää pakkaselta suojattuna ja hyvin suljettuna kuivumisen estämiseksi, jos aikoo jämämaaleja käyttää myöhemmin. Muuten ne on toimitettava ongelmajätekeräykseen. Tyhjät metalliset maalipurkit voi laittaa metallinkeräykseen.

Valmista pintaa
Valmista pintaa
Nyt kelpaa vai kelpaako...
Nyt kelpaa vai kelpaako…

Nyt kelpaa asukkaiden muuttaa remontoituun ja ilmeeltään uudistuneeseen asuntoon. Mutta, mutta, lähetäpä miehet asialle katsomatta perään…yksi tehosteseinän värisävy olikin jostain syystä mennyt pieleen, maalinsekoittajan tai ostajan vika, ei tietoa. Tuli uutta maalinostoa. Kyllä naiset tietää mitä ne haluaa…

Minua voi nyt tilata pikkuremontteihin, osaan poistaa tapettia ja laittaa seinäpintaan tasoitetta. Mielelläni opettelisin myös tapettien laittamista. Remonttisiivous sujuu myös. Eiku hommiin!

Mm. näitä käytettiin:

Tasoite
Kevyttasoite

 

Pohjamaali
Maalarinvalkoinen pintamaali

 

Sävytetty pintamaali
Sävytetty pintamaali

Lisäksi kuvista puuttuvat: karkeampi tasoite, pohjamaali

Näitä rautakauppoja käytettiin:

Byggmax: tasoite, kevyttasoite, pohjamaali

K-Rauta Skanssi: värisävytetty pintamaali, teräsraappa

Bauhaus: rakennusmuovi (rullassa) ja rakennusteippi sekä hyvät ohjeet katonmaalauksesta (kaiken varalle)

Motonet: telasetti, sivellinsetti, autonpesuharja tapettiseinän liotukseen (aiemmin ostettu)

Tätä kirjoitusta ei ole sponsoroitu.

 

 

 

 

 

2 Comments

  1. Huikean hienot retrokaapit!
    Me olimme muutos yhteydessä vähän laiskoja ja tapetoimme vanhan tapetin päälle.
    Remonttisiivous on kyllä ihan oma lajinsa, pöly on niin hienojakoista.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s