Olen hieman pettynyt saatavilla oleviin gluteenittomiin leivonnaisohjeisiin. Aika yleisesti ne valmistetaan valmiista jauhoseoksista, jotka eivät sisällä juuri kuitua. Toinen ongelma on lopputuloksen haperuus ja kuivuus eli käytetään liikaa jauhoa. Tosin gluteenin puute aiheuttaa itsessään haperuutta, koska silloin taikinassa ei ole sitkoa. Myöskin liiallinen hiivan käyttö ei miellytä minua. Hiivaa voitaisiin käyttää hieman vähemmän muissakin leivonnaisissa kuin gluteenittomissa. Esim. Ranskassa kuulemani mukaan (terveisiä pojalleni) hiivaa käytetään suhteessa vähemmän samankokoisiin taikinoihin kuin Suomessa. Olen kokeillut tätä ja havainnut, että hyvin toimii. Kaksinkertainen kohotus on tehokkainta.
Näistä syistä olen päätynyt muuttamaan ohjeita mieleisikseni. Kokeileminen ja ohjeiden muuttaminen on minulle luontaista myös muussa ruoanvalmistuksessa. Aina ei inspiraation hetken koittaessa kaapista löydy juuri niitä kaikkia aineita, joita valmiissa reseptissä tarvittaisiin. Lapseni varmasti muistavat sanonnan ”sitä mitä kaapista löytyy” vastauksena kysymykseen ”mitä ruokaa tänään syödään?” Siksi minun reseptini eivät ole niin tarkkoja ja haluan myös kannustaa niiden kokeilijoita omiin havaintoihin ja omiin kokeiluihin.

Gluteenittomiin leivonnaisiin haluan lisätä kuitua ja ravintoarvoja esim. pähkinöillä, kuivatuilla hedelmillä, marjoilla ja kuitupitoisilla, ravintorikkaammilla jauhoilla. Maku varsinkin gluteenittomien leivonnaisten suhteen on itselleni tärkeää, joten olen myös koittanut löytää siihen ratkaisua, niin että myös tavallista ruokavaliotakin noudattava voisi mielellään syödä niitä. Sokeria ja suolan määriä pyrin myös vähentämään kaikessa ruoanvalmistuksessani.

Seuraavassa kaksi valmiista reseptistä muunneltua gluteenitonta pikkuleipäohjetta.

Pohjana on ollut Finaxin Joululeivonnaiset-reseptivihkosen ohje Englantilaiset joulukakkuset.

Gluteenittomat pikkuleivät n. 40 kpl

100g voita

1 1/4 dl sokeria

1 kananmuna

n. 3,5 dl gluteenittomia jauhoja, joista osa voi olla tattarijauhoa (max 1dl voimakkaan makunsa vuoksi), osa gluteenitonta kaurajauhoa ja loput normaalia gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta

1/2dl kaakaojauhetta

1 tl vaniljasokeria

1tl leivinjauhetta

1dl pähkinöitä, käytä erilaisia myös maapähkinä yksinään käy, rouhi

1 dl rusinoita tai kuivattuja karpaloita tai muita kuivattuja hedelmiä (paloina)

Vaahdota voi ja sokeri, lisää vaahtoon kananmuna, sekoita kuivat ainekset ja lisää joukkoon. Lopuksi hiero sekaan pähkinät ja rusinat. Jos taikina tässä vaiheessa tuntuu kuivahkolta, lorauta sekaan hieman kermaa tai maitoa.

Uunia vaille valmista
Uunia vaille valmista

Kuumenna uuni 175ºC:seen ja lusikalla nostele leivinpaperilla vuoratulle pellille kokkareita. Taputtele ne mataliksi pyöreiksi kakuiksi. Paista 12min.

Varo vaan ettet syö näitä liikaa.
Varo vaan ettet syö näitä liikaa.

Edellisestä ohjeesta paranneltu versio:

Ohje on sen vuoksi tuplana, koska nämä ovat niin hyviä, että loppuvat muuten kesken.

Suklaiset pikkuleivät Suklaacookiet

200g voita

2 1/2 dl sokeria

2 kananmunaa

100g tummaa suklaata (taloussuklaa)

2dl pähkinöitä, manteleita rouhittuna

2dl rusinoita, kuivattuja karpaloita, kuivattuja hedelmäpaloja

1 dl kaakaojauhetta

2tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

3 dl gluteenitonta jauhoseosta

2dl kaurahiutaleita

1/2 dl tattarijauhoja

1/2 dl maizenajauhoja

1 dl perunajauhoja

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää kananmunat yksitellen ja vatkaa, ettei taikina juoksetu. Lisää mikrossa sulattamasi suklaa haaleana taikinaan. Lisää kuivat ainekset ja viimeiseksi pähkinät ja hedelmät/rusinat. Muotoile isohkoiksi pikkuleiviksi leivinpaperilla vuoratulle pellille.

Paista 175º:ssa 12 min. Maistuu ihan kaikille. Kokeile jäätelöannokseen. Pakasta heti osa myöhempää käyttöä varten, sillä nämä eivät pysy kauaa näkyvillä.

Suklaacookiet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 thoughts

  1. Olen joskus tehnyt piirakkapohjan kaurajauhon, maissijauhon ja perunajauhon seoksesta, päälle raparperia ja kermaviiliä. Koostumus oli murea ja lusikalla syötävä, mutta maku aivan mainio.

    Tykkää

  2. Tein ensimmäisen ohjeen mukaisesti pecanpähkinöillä ja suklaarouheella mutta ilman rusinoita. Tulikin todella maukkaita ja mureita pikkuleipiä, joiden ei uskoisi olevan gluteenittomia. Hyvä ja toimiva ohje, Suosittelen!

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s