Talvi, talvi, joka ei jatkunut pitkään tänä vuonna. Oli vain kiihkeä pyrähdys, jonka aikana ehti muutaman kerran talvisiin harrastuksiin. Talvi, joka nyt jatkui kuitenkin pitkään lauhana, ikään kuin keväänä, mutta luvaten vain vähän kevättä, keväisiä olotiloja, säitä. Talvi, joka juksasi meitä kevätkaapu yllään. Talvi, no nyt se alkaa todella taittumaan kevään tieltä, lopultakin.

Kevätsilmuja marjapensaissa
Kevätsilmuja marjapensaissa

Yritin viime viikolla bongata kevään merkkejä ja huomasin, että olin valinnut päiväksi, tosin muista syistä, sitten sen takatalvimaisimman päivän ikinä, kun lunta tuli pienenpieninä hiutaleina ja kylmä viima puhalsi. Kuvailin kahdessa puutarhassa, juuri löytämättä minkäänlaisia merkkejä keväästä. Raparperin pienet pullukat alut suojasangon alta paljastettuina sekä pupun yritykset olla puutarhuri, tuntuivat olevan parhaimmat kevätmerkit.

Pieni sarviorvokki
Pieni sarviorvokki

Autoillessani kuitenkin ehdin huomata jotain tosi keväänomaista: ihanan, täyden, muhkean, jopa kuvitelmissani lämpöä uhkuvan ja höyryävän peräkärryllisen; jess, sitä itseänsä, oikeaa sontaa! Paras kevään merkki! Jihuu! Mutta valitettavasti siitä ei sitten ole valokuvaa.

Narsissit torpan pihalla
Narsissit torpan pihalla

Toinen varma kevätairut löytyi HongKong-liikkeen pihalta: lavoittain, täysinäisinä vielä, multaa, turvetta, turvemultaa. Narsissit ja muut sipulikukat ovat jo olleet jonkin aikaa kauppojen valikoimissa. Tuhlasin niihin varmasti kolmekymmentä euroa ja piristin itseäni turhautuneena kevään odotteluun. No, nyt nautin elävistä kukista kodissani, ”ihan parasta terapiaa”, kuten kukkakauppiasserkkuni totesi.

Joutsenet ruokailemassa
Joutsenet ruokailemassa

Lähtiessäni kotiin maaseutureissultani, jonka piti olla siis samalla
keväänmerkkien bongailureissu, huomasin muutamia joutsenia pellolla ruokailemassa. Olen seurannut Facebookista Turun lintutieteellisen seuran sivujen päivittämiä parhaita arvauksia ja päätelmiä, milloinka muuttolintuja alkaa saapumaan Suomeen. Säätilat ovat olleet siis kylmiä, eikä lämpimiä Suomeen suuntautuvia ilmavirtauksia ole ollut viime päivinä, joten linnut ovat vielä odotelleet, samoin bongailijat.

Hyvät ennustukset auttavat bongailijoita ajoittamaan lintureissunsa oikeaan ajankohtaan ja saamaan kiikareittensa tähtäimiin ne parhaimmat ja kaipaamansa linnut. Muutamia harvinaisia lintulajeja, kenties. Tällä hetkellä odotuksessa oli joitain aikaisia ja harvinaisempia. Kuitenkin yleisesti ottaen sivujen tiedotuksista päätellen, ollaan tänä vuonna reilusti keskimääräistä aikaisemmassa lintujen muuton suhteen. Naantalissa on kuultu jo kiurua ja saatu näköhavaintoja hanhista (omia ja lähipiirin bongailuja). Älkää kysykö, mikä kiurulaji tai mikä hanhilaji…Niitäkin on useampia.

Kevätpaljastuksia
Kevätpaljastuksia

Yksi hassu oma keväänmerkki on, kun alkaa yhtäkkiä katselemaan mökkitontteja, juu, niin kuin sellaisen hankintaan olisi edes mahdollisuus. Kenties vielä, kenties – merenrantatontti, jolle pääsisi autolla talvella tai saaritontti pienen venematkan päästä mantereelta, jonne voisi purjehtia ja pitää sitä tukipaikkana. Kohtuuhintaan, enkä tarvitse muuta kuin hyvän saunamökin tupakeittiöllä ja maakuutiloilla.  Ne voi sitten itse rakentaa, jos ei ole valmiina. Tilaukseen laitettu, ilmoittele, jos on tarjolla. Lounaisrannikolta, kiitos.

Pupu puutarhurina
Pupu puutarhurina

Kuten näistäkin kuvista voi huomata, harmaa on ollut tämän talven väri pitkään. Kaupunkien lähistöillä vihreä on taittunut kovin harmaaseen ja ruskeaan. Viikonvaihteen sateet ovat olleet tervetullut puhdistautuminen kevätpölyisestä kaupunki-ilmastosta. Nyt, jos alkaisi lämmin jakso säässä, kevään vaalea vihreys voittaisi harmauden. Toivotaan parasta!

Parempi, että kevät etenee omaa aikaansa, aikaisin tai myöhään. Se on kuin elämässäkin, tasapainoilua; jotain hyvää – jotain huonoa. Liian lämmin kevät – kylmä kesä. Mutta kuka nyt tasapaksua harmautta haluaisikaan! Toiveikkuutta ja uskoa vaan kaikille, hyvä päivä – huono päivä – hyvä päivä!

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s