Metsä on minulle mieluinen paikka, mutta ei kotipihalla liian lähellä taloa. Suuret puut roskaavat katon, pihan ja haurastuttavat tiilikatteen, mädännyttävät puuseinät, tukkivat neulasilla ja lehdillä rännit ja varjostavat. Tuli tarve kaataa yksi iso mänty ja kolmen rungon ryppäänä kasvavat koivut. Korkeutta puilla oli koivuilla lähes 20m ja mänty ehkä hieman matalampi.

Kaatoon tuomittu mänty
Kaatoon tuomittu mänty

Varoituksen sanoina heti alkuun, että tätä ei sinun kannata matkia kotona, ellei sinulla ole vähintään ”keskipitkää oppimäärää” suoritettuna käytännön kokemuksella moottorisahan käytöstä, tai jos koet olevasi hieman tumpelo puunkaadossa.

Kohta alkaa
Kohta alkaa

Mänty kasvoi etupihalla, eikä sen kaadon tiellä ollut varsinaisesti mitään varottavaa. Puu kaatui tielle aika nätisti. Varotoimenpiteinä puunrunkoon korkealle laitettiin köysi ja se vedettiin auton peräkoukkuun, ja sen verran tiukalle, että kaatuessaan puun suunta oli juuri haluttuun suuntaan. Siitä köysi piti huolen. Köyden on tietenkin oltava niin pitkä ja auto niin kaukana, ettei puu kaadu auton päälle! Varmistimme myös, ettei kukaan ohikulkija pääse vahingossakaan kaatuvan puun alle. Apuna oli ystävä auton ratissa valmiina kaasuttamaan, jos puu ei ala kaatumaan itsestään pingotetun köyden avulla.

Sitten alkoi kaato. Kaatolovi tehtiin kaatumissuuntaan ja sen jälkeen sahaus toiselta puolen hieman ylempää siihen asti, kunnes jää joitakin senttejä paksu pitopuu. Sen jälkeen auton perässä oleva köysi tiukemmalle ja ”TIMBER!” puu kaatuu. Hyvin meni!

Köysi kiinni runkoon
Köysi kiinni runkoon
Tie poikki
Tie poikki
Kukaan ei jäänyt alle
Kukaan ei jäänyt alle
Takapihan koivu
Takapihan koivu

Toinen juttu olikin takapihalla olevat kolme koivurunkoa. Ne sijaitsivat varastorakennuksen ja talon välissä. Rungoista yksi hankasi jo varaston ränniä kovilla tuulilla. Varaston ja talon väli on noin 3 m. Eli pikkasen ahdas ja hankala paikka kaataa. Suoraa kaatoa ei voinut tehdä. Useammalta metsurilta ja arboristilta otettiin tarjouksia vastaan ja ne vaihtelivat 350€ -950€. Jotkut lupasivat kiivetä puuhun ja katkoa pätkinä alas rungot, toiset ehdottivat nostoautoa avuksi.

Lopulta kätevä (ja myös taloudellisesti ajatteleva) isäntä sai kiinni Raisiosta Ranoliftin omistajan, joka tuli käymään ja katsomaan tilannetta. Hänen kanssaan sovittiin nosturiauton tulo avuksi. Samalla he olivat sopineet keskenään kätevän emännän käytöstä apurina puun sahauksessa. Eli homma toimisi niin, että nosturiauton häkissä olisi 3 henkilöä: nosturiauton kuljettaja, joka hoitaa häkin liikuttamisen sopivasti; kätevä isäntä, joka sahaa ensin oksat ja sitten rungot pätkinä ja kätevän emännän tehtävä on ottaa kiinni oksista ja rungon pätkistä ja heittää ne maahan tekemättä suurempaa vahinkoa talolle tai istutuksille. Jeps!

Nosturiauto
Nosturiauto
Tuohon häkkiin jouduttiin
Tuohon häkkiin jouduttiin

Homma toimi suunnitellusti. Alkuun adrenaliinilla varustettu isäntä suihki oksia sahatessaan niin, että piti hieman varoa, ettei saa niitä naamallensa. Alkuinnokkuuden jälkeen työ alkoi sujumaan rauhallisesti edeten. Kuski liikutti taidolla häkkiä aina tarvittavaan suuntaan ja sahaus onnistui hyvin. Tietenkin on hieman raskasta sahata ylhäällä sahaa kannatellen. Oksat ja pöllit sain pudotettua aika nätisti alas eikä isompia oksia tippunut varaston katolle. Hyvät varusteet olivat polkupyöräkypärä ja suojalasit. Sahurilla tietenkin metsurin kypärä kasvosuojalla.

Pöllit ja oksat pudotettiin alas
Pöllit ja oksat pudotettiin alas
Maisemia ihaillen
Maisemia ihaillen

Ylhäällä ei oltu juurikaan tuntia kauempaa ja lopuksi pääsimme ihailemaan aika korkealle seudun maisemia. Nosturi nostaa 46 m:iin asti, mutta emme tainneet ihan niin korkealla käydä. Maisemia riitti kuitenkin ja merikin saatiin näkyville.

Naapurustoa
Naapurustoa
Ulottuvuutta tarvittiin
Ulottuvuutta tarvittiin
Kätevä emäntä näyttää tyytyväiseltä homman jälkeen
Kätevä emäntä näyttää tyytyväiseltä homman jälkeen

Vahinkoina sattui vain vähän ylimääräistä kuritusta alppiruusuille, sekin ihan tervetullut vanheneville pensaille. Nurmikon pinta rikkoontui hieman paksumpien pöllien osuessa vauhdilla maahan. Rungot tuli lähes sopivaan pituuteen katkottua jo ylhäällä. Loput rungot pystyi kaatamaan lähes suoraan maahan. Oksat vietiin kaatopaikalle (ei maksua) ja paksummat oksat polttopuiksi. Fiskarsin oksaleikkurilla sai puhdistettua kätevästi pienet oksat pois. Neljän tunnin työn jälkeen jäljellä on enää pöllien pilkkominen haloiksi ja halkojen pinoaminen kuivumaan.

Kätevän isännän taidonnäyte
Kätevän isännän taidonnäyte

Hienosti hoitui puunkaadot ilman muita ammattilaisia kuin nosturiauton kuski. Pääsimme halvemmalla kuin yksikään työtä katsomassa käynyt ulkopuolinen lupasi sen tehdä. Tässä hommassa kannattaa muistaa vakuutukset eli olet itse vastuussa aiheuttamistasi vahingoista, varsinkin tällä tyylillä toteutettuna. Omalla riskillä mentiin, mutta kannatti. Itse tehden saa myös nautinnon hyvin suoritetusta työstä ja onnistumisesta.

Otamme vastaan vastaavia vaativia töitä :).

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s