Keväinen aamu, kaunis, lämpöä lupaava, aurinkoinen. Ruissalo, täältäpä tullaan! Paratiisin porteille kävi tieni, eikun Ruissalon kasvitieteellisen puutarhan…

Lähdin kuvailemaan blogijuttua Ruissaloon. Mukanani oli intohimoinen luontokuvaaja Ari Mäkinen. Tarkoituksena oli tehdä hänestä ja luontokuvauksesta juttu. Se on luettavissa muualla. Ilma todella suosi valokuvaamista ja kevät on edennyt niin, että jotain muutakin väriä kuin harmaata on tähtäimessä. Lehtiä ei juuri ole edes silmuilla monessakaan puussa tai pensaassa, joitain sentään löytyi. Kuitenkin kevään kukkivia kukkia oli ilahduttavasti nähtävillä.

Opettelin samalla kameran käyttöä ja kuvausta lähikuvauksissa sekä luontokuvauksessa ja siihen sain ohjeita Arilta. Otin tällä kertaa valokuvat kuitenkin käyttäen digikameran automatiikkaa. Opettelussa oli itselleni lähinnä kuvakulman sekä etäisyyden säädöt. Varsinaista lähikuvausta ei käyttämälläni kameralla voi tehdä, kun siinä ei (vielä) ole makro-objektiivia. Myöskään kaukana olevia kohteita ei saa näkymään hyvin ilman teleskooppiobjektiivia, kuten lintuja kauempaa. Kuten seuraavasta kuvasta voit hyvin havaita.

Löydätkö oravan?
Löydätkö oravan?
Seljapensas on aikaisimpia kevään lehtientyöntäjiä
Magnolian oksia
Magnolian oksia

Kameran käyttö vaatii opettelua ja kovaa harjoittelua. Olimme liikkeellä aamupäivästä, koska aamunvalo on  parempi kuin keskipäivän kova valo, varsinkin aurinkoisella ilmalla. Toinen hyvä ajankohta on taas illemmalla valon pehmetessä.

Alppiruusu
Alppiruusu
Japanilaistyylisessä puutarhan osassa
Japanilaistyylisessä puutarhan osassa

Valkoposkihanhia
Valkoposkihanhia

 

...ja taas toiselle rannalle
…ja taas toiselle rannalle

Valkoposkihanhia oli kantautunut jo niityille. Niillä oli aikamoiset reviiriselvittelyt menossa. Yhtä pariskuntaa ajettiin lammen toiselta rannalta toiselle, eikä niiden auttanut muu kuin olla liikkeessä koko ajan.

Tammen profiili on komea
Tammen profiili on komea

Leskenlehtiä

Luontokuvaaja työssään
Luontokuvaaja työssään

Seurasin reissumme ajan luontokuvaajan työskentelyä ja samalla sain hyviä vinkkejä valokuvaamiseen. Toisessa blogijutussani on mukana Ari Mäkisen ottamat luontokuvat Ruissalosta. Tässä blogissa on vain omia otoksiani.

Sammakko liemessä
Sammakko liemessä

Tässä vaiheessa sippasi kamerani akku ja suurin osa lopuista kuvista on otettu kännykälläni. Yhteisen kuvausreissumme jälkeen kävin vielä tutustumassa Ruissalon kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneisiin.

Ruissalon kasvitieteellisen puutarhan sisäänkäynti
Kasvitieteellinen puutarha on suosittu ryhmien retkikohde

 

Jotain herkkua olisi ollut lounaspöydän jälkkäriksi
Jotain herkkua olisi ollut lounaspöydän jälkkäriksi
Kahvilan tarjoomukset näyttivät houkuttelevilta

Kasvihuoneissa oli juuri päättymässä ryhmän opastustuokio. Se olisi varmasti ollut mielenkiintoista kuulla. Kiersin sitten yksinäni kasvihuoneet ja valokuvasin kännykälläni joitain kauniita kukkasia ja muuta mielenkiintoista.

Pelargonioita
Pelargonioita
Etelän hetelmiä
Etelän hetelmiä
Tohtorinkukka
Tohtorinkukka
..ja mihin tohtori kukkaansa käyttää

Kasvihuoneissa oli lämmintä ja kosteaa eikä siellä aurinkoisena päivänä niin kauaa jaksanut olla. Kauniita ja erikoisia kasveja riitti.

Maorihehkupuu
Maorihehkupuu
Crassula sp marginalis
Crassula sp marginalis
Pelargonium Cardifolium, hjärt pelargon
Pelargonium Cardifolium, hjärt pelargon

Ehkä opin jotain tällä reissulla, tai paljonkin, ainakin valokuvaamisesta. Kuvaajan pitää kumartaa ( kumartua) kuvattavansa edessä. Jos aiot saada hyvän kuvakulman, tee töitä sen eteen. Kumarru, kyykistele, rämmi, makaa maassa, kääntele kameraasi, harjoittele, harjoittele ja harjoittele. Opettele kamerasi toiminnot, aukonkäytöt, ajastukset, hanki kunnon kamera, sopivat objektiivit, makro(lähi)-kuvaukseen makro-objektiivi, kaukokuvaukseen teleskooppiobjektiivi. Viimeistele kuvasi (rajaa, säädä valotusta jne.) kuvankäsittelyohjelmalla. Ole valmiudessa jatkuvasti, hyvä tai paras kohde voi tulla seuraavan pensaan takaa. Jos kuvaat luonnossa muista hyvät valo-olosuhteet, pehmeämpi valo on parempi. Älä häiritse eläimiä äläkä karkota niitä nopeilla liikkeillä ja metelillä.

Oli todella mielenkiintoista seurata ammattilaisottein kuvaavan luontokuvaajan työtä. Hän havainnoi jatkuvasti ympäristöään, sillä koskaan ei voi tietää, mitä seuraavan puun tai pensaan kätköistä löytyy. Hyvät työvälineet ovat tietenkin tärkeitä ja niistä voit lukea lisää tähän juttuun linkitetystä blogikirjoituksestani.

Valokuvaaminen (hyvien kuvien aikaansaaminen) on kuin kaikki muukin ammattiosaaminen, työn ja opettelun tulosta. Harvemmin saa jotain ilmaiseksi silläkään saralla, joskus kauniin ilman ja kuvattavia.

Voit seurata Ari Mäkisen Facebook-sivuja ja vaikuttua intohimoisen luontokuvaajan ottamista valokuvista. Löydät hänet myös Instagramista @archy_m

FB: http://www.facebook.com/AriMakinenPhotography

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s