Vapun lähestyessä tuli oikein mieliteko leipoa jotain makeata. Kaivelin taasen kaappejani ja seuraavanlainen kakkuteos syntyi kaapinkätköjä hyödyntäen. Haluan tehdä gluteenittomista leivonnaisista myös normaaliruokavaliota noudattavillekin maistuvia, koska kahden hengen taloudessa on hassua leipoa kahdenlaisia leivonnaisia. Leipä tietenkin on toinen juttu, sen saan syödä ihan yksin.

Gluteeniton, laktoositon ja kananmunaton maustekakku – sopii tosin normaaliruokavaliota noudattavillekin

Puolukkainen maustekakku 

200g voita (laktoositonta)

2 dl sokeria

Vatkaa nämä vaahdoksi.

Lisää:

1 dl siirappia

Sekoita.

Sekoita kuivat aineet:

21/2 dl gluteenitonta jauhoseosta

2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita (tai tavallisia, mikäli siedät niitä)

2tl leivinjauhetta

2tl kanelia

1/2 tl kardemummaa

1/2 tl inkiväärijauhetta

1 rkl psylliumkuitua

Lisää nämä taikinaan sekoittaen.

Lisää seuraavaksi:

1 dl laktoositonta luonnonjogurttia

2 dl pakastepuolukoita

Sekoita ja levitä taikina matalaan voideltuun ja kaurahiutaleilla jauhotettuun uuni/piirakkavuokaan.

Paista n, 45-50min 180°C:ssa.  Kokeile kypsyyttä puutikulla, jos ei taikina tartu siihen, niin se on kypsää.

Valmiina kakusta maistat kolme ämmää: mausteisuuden, makeuden ja mureuden. Sopii lämpimänä hyvin jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa mmm…

mmm...
mmm…

Paranneltu Finaxin gluteeniton Kuituleipä

Finaxin kuituleipä-jauhoseos ja lisäainekset
Finaxin kuituleipä-jauhoseos ja lisäainekset

Tämä Finaxin kuituleipäseos on osoittautunut minulle mieluisimmaksi valmisjauhoseokseksi, jos haluan tehdä gluteenittoman leivän itse. Teen siihen aina kuitenkin omat parannukseni.

Eli:

Lisään 2dl pakastepuolukoita

1dl rusinoita tai kuivattuja karpaloita

1 dl rouhittuja maapähkinöitä

Lisään nämä taikinan muihin aineksiin ja vatkaan ohjeen mukaan yleiskoneessa 5 min. Kohotan 2:ssa öljyllä voidellussa leipävuoassa ja paistan 200°C:ssa n. 40-50min. Kypsyyden kokeilet näin: kumoa leipä ja kopauta leivän pohjaan ja jos se kumahtaa, niin leipä on kypsä.

Oletko sinä muuten unohtanut lehtisellerin? Minä olin ja nyt olen löytänyt sen uudelleen. Laitan sitä salaattiin kaksi ruotia ohuiksi siivuiksi pilkottuna sekä jäävuorisalaattia, kurkkua, tomaattia, paprikaa ja ananaspaloja. Hyvä sekoitus, ananas antaa raikkautta. Lehtiselleri ei ole niin voimakas, kuin muistelin sen olevan aikoinaan sitä opetellessani syömään. Pähkinät ja juustokuutiot tekevät salaatista vielä juhlavamman. Muistatko Walldorfin-salaatin? Kokeile myös tuohon minun salaattipohjaan tonnikalaa (paloina öljyssä ja laita öljyineen salaattiin) sekä kastikkeeksi kermaviilistä maustamasi kastike. Hyvää iltapalana ja hedelmäsalaattia jälkiruoaksi.

Iltapalatarjoilua
Iltapalatarjoilua

Lehtisellerin tilalla voisi kokeilla luonnosta kerättävää vuohenputkea, joka alkaa olemaan juuri parhaimmillaan täällä etelässä. Luepa Mustikkataukoja- blogista lisää sen keräämisestä ja käytöstä.

Innostuin myös parsan käyttöön enempi tänä keväänä. Kokeile sinäkin, helppoa kuin mikä. Luimupupu-blogistin hyvät ohjeet auttavat siinä. On hyvää ja rapeaa, kun valmistaa sen pian ostamisen jälkeen ja on valinnut kaupasta parsat tuoreina. Älä jätä venymään jääkaappiisi parsoja, ne vain sitkistyvät ja pehmenevät.

Löysin unisia sinivuokkoja aamuaikaisella kävelyllä saaristossa.
Löysin unisia sinivuokkoja aamuaikaisella kävelyllä saaristossa.

Sima on tekeytymässä ja vapuksi on jotain makeata luvassa sekä omaa hyvää leipää. Niillä pärjää keliaakikkokin pitkään. Maku on minulle tullut tärkeäksi, kun ruokavalioon on tullut rajoituksia. Siksi haluan käyttää voita leivonnassa, valita hyviä, tuoreita ja laadukkaita raaka-aineita ja tehdä itse leivonnaiseni. Gluteenittomia valmisleivonnaisia käytän todella harvoin, mieluummin syön makean nälkääni suklaata.

Siinäpä oli joitain ohjeita ja vinkkejä Vappuruokailuun, ei niin perinteistä, jotain erilaista.

Hyvää Vappua ja vielä ehtii leipomaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s