Siitähän ei taida päästä mihinkään, etteikö ole mukava välillä leipoa ja varsinkin maistella leipomuksiaan. Gluteenittomien muffinien resepti on muunnos aikaisemmin julkaisemastani maustekakkuohjeesta. Maustekakusta tulee murea, koska siinä ei ole kananmunia. Tähän ohjeeseen sitten lisäsin niitä. Maku on kuitenkin sama, itse pidän siitä oikein paljon. Puolukkaa on minulla ollut pakkasessa reilusti, joten olen käyttänyt sitä leipään ja makeisiin leivonnaisiin sekä puuroon, jota teen tattarirouheesta (eli tavallisen puolukkavispipuuron tapaan, ohje on tattarirouhepaketin kyljessä).

Puolukkaiset maustemuffinit

200g voita

2 dl sokeria

Vatkaa vaahdoksi.

2 kananmunaa

Lisää ne yksitellen ja vatkaten koko ajan. Lisää seuraavaksi

1 dl siirappia

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan:

2tl kanelia

1/2tl inkiväärijauhetta

1/2tl kardemummaa

2 tl leivinjauhetta

3 dl gluteenitonta jauhoseosta

3 dl gluteenittomia (tai tavallisia kaurahiutaleita)

1 dl maizenajauhetta

1 rkl psylliumjauhetta (tämän voit jättää pois, jos sinulla ei satu sitä olemaan)

Lopuksi lisää 1 dl luonnonjogurttia ja 2 dl pakastepuolukoita.

Jaa taikina muffinivuokiin ja paista n. 200°C.ssa n. 15 minuuttia. Näitä tulee reilusti, ainakin 35-40 kpl. Voipa sitten pakastaa, ettei tule kaikkia syötyä kerralla.

Ohje on kokeiltu ja hyviltä maistuivat perheen normaaliruokavalioiselle ja minulle.

Psylliumjauhetta käytetään gluteenittomiin leivonnaisiin lisäämään sitkoa ja kuohkeutta. Gluteenihan leivonnassa tuo juuri sitkoa taikinaan. Ilman sitä taikinan leipoutuvuus on hankalaa (olematonta) ja valmiit leivonnaiset murenevat herkästi. Psylliumia käytetään hyvin pieniä määriä taikinaan: 1tl/3dl jauhoja leivinjauheella kohotetuissa leivonnaisissa ja hiivataikinoihin 1-2rkl/1l nestettä. Olen nyt kokeillut sen käyttöä ja ehkä se hieman parantaa taikinan leipoutuvuutta sekä valmiin tuotteen rakennetta.

Psyllium-jauhetta löytyy useammalta eri valmistajalta

 

Tästä tulee hyvää marjapuuroa

Gluteenittomuus on minulla auttanut vatsaoireisiin. Ennen gluteenittomuuteen siirtymistä ne olivat sitä luokkaa, että aloitin lähes tulkoon paleo-dieetillä ruokavalioni muuttamisen. Eli jätin kaikki viljatuotteet ensin pois. Kun vatsa oli rauhoittunut useamman kuukauden kuluttua, jatkoin kokeillen gluteenittomia tuotteita. Pienikin lipsahdus vehnän suuntaan antoi oireet takaisin, myöskin toivottoman niskakutinan, jota olin potenut vuosikymmeniä…! Gluteenittoman ruokavalion aloittamisen kanssa kannattaa ensin heti, jos vain mahdollista, tutkituttaa onko keliakiaa, koska vatsaoireiden rauhoituttua keliakian toteaminen verikokeista tai suolinukasta voi olla mahdotonta. Sen jälkeen esim. Kelalta ei saa korvauksia,  jos keliakiaa ei ole todennettu tutkimuksin.

Ps. Vuonna 2016 tuo keliaakikoille maksettava Kelan ruokavaliokorvaus on poistettu.

Muuten tuosta psylliumista, sitä käytetään myös ummetuksen hoitoon, joten on hyvä keliaakikoille, kuitu on tarpeen, mutta varovaisesti käytettynä. Kaikille se ei missään nimessä sovikaan.

Hyvää kevään jatkoa ja kesän odotusta, ihan kohta se alkaakin.

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s