Minulle on aina mieluista tulla tähän puutarhaan ja pihaan vierailulle. Hienoa, että saan kertoa tästä teille kuvin ja sanoin, ennen kuin puutarha-alan lehdet ehtivät löytämään tämän kiehtovan puutarhakeitaan.

Puutarha ja piha on senkin vuoksi minulle rakas, koska olen nähnyt muutoksen syntymisen kuuden vuoden sisällä ja ollut myös itse auttamassa alkutaipaleen haasteissa. Tila on alkujaan vuodelta 1708 ja nykyinen talo on rakennettu 1960-luvulla ja sekin on käynyt läpi mittavat uudistukset.  Vanhemman talon jäljellä ollut hirsinen rakennus on purettu pois. Vanhoja navettarakennuksen osia löytyy vielä liitettyinä uudempiin navetan osiin. Pohjalla on siis perinteitä paljon.

Pihalla on säästetty useita satoatuottavia vanhoja omenapuita. Niiden rytmi on selkeästi: joka toinen vuosi lepoa ja joka toinen vuosi satoa. Mahtavan kukinnon ja toivottavasti runsaan sadon vuosi on tänä vuonna.

Pihalle on rakennettu hirsinen perinteitä kunnioittava sauna, jossa lauteet ovat todella ylhäällä ja suuri kiuas tuottaa lämpöä lattiatasossa. Saunan vieressä on ulkona vesipata, jossa lämmitetään saunavesi. Makoisan leppoisat löylyt ovat nautittavat.

Pihan puutarhuri on selvästi esteetikko ja kauniita ruukkuja, esineitä, kasveja ja kukkia on ympäriinsä. Vanhoille esineille annetaan arvoa ja ne luovat viihtyisää rustiikkista tunnelmaa. Rauta saa olla ruostunutta ja maalaus saa esineissä säröillä.

Puutarhuri on lisäksi monitaituri erilaisissa kädentöissään ja innostuu uusista asioista. Hän tekee mielellään itse, askartelee, ompelee, neuloo, virkkaa, kuopsuttaa, naulaa ja ruuvaa. Työparikseen hän on saanut maamiehen, jolla on samoin hallussa käytännön työt. Iso piha vaatii kuitenkin myös koneita mm. nurmikon ajamiseen ja mitä kaikkea tällä pihalla onkaan täytynyt tehdä, niihin raskaimpiin on aina löytynyt avuksi koneita ja myös muutama mummi ja pappa sekä ystäviä talkooavuksi.

Hauskoja yksityiskohtia löytyy

Tälle pihalle kun saapuu, voi aina odottaa löytävänsä jotain uutta, mitä ei edellisellä käyntikerralla ollut. Ei välttämäti uusia ostoksia vaan myös käsintehtyä tai uusia suunnitelmia, siitä mitä on tulossa. Joka vuosi jotain kehitettävää.

20150608_155236 – Kopio (640x360)

Pihasuunnitelmat alkavat aikaisin keväällä ja saavat ensimmäiset muotonsa sisällä talossa. Taimikasvatusta  tehdään keittiössä, olohuoneessa ja terassilla. Puutarhuri kasvattaa sekä kukkia että hyötykasveja siemenistä. Usein myös naapureilta, ystäviltä ja tietenkin puutarhainnostuksen tietäviltä läheisiltä saa tuliaisina ja lahjoina puutarhaan sopivia kasveja, taimia, siemeniä ja työvälineitä sekä koriste-esineitä.

Akilleijoja

Vanhanajan perennat sopivatkin tälle pihalle hyvin, mutta puutarhuri on saanut sekä uusista että vanhemmista kasveista yhteensopivan kokonaisuuden. Alun perin pihalla oli  narsisseja, juhannusruusuja, pioneja sekä sembramäntyjä. Isoina puina on edelleenkin mäntyjä, koivuja, vaahteroita, omenapuita sekä pohjoisen puolella tuulelta hyvin suojaavat kuuset.

Taustalla Åkerö-omenapuu, vaahtera ja mäntyjä
perhaan pienimmäisen ikioma yksiö häämöttää suurten mäntyjen takaa.
Perheen pienimmäisen ikioma yksiö häämöttää suurten mäntyjen takaa.
Tämä on selkeästi perheen miespuolisten aluetta
Tämä on selkeästi perheen miespuolisten aluetta

Uusina puuistutuksina on aukkopaikkoihin laitettuina pylväspihlajia, omena-, kirsikka- ja päärynäpuita sekä erilaisia pensaita. Uusina havupuina on istutettu pylväskatajia sekä maanmyötäisiä havuja kivikkoryhmään. Kaikki sopivat hyvin yhteen.

Suuren navettarakennuksen länsiseinusta on lämmin paikka hyötypuutarhalle. Kuormalavojen lavakauluksista tehdyt kasvilavat on helppo pitää siisteinä rikkaruohoista. Kuhunkin lavaan voi kylvää tai istuttaa yhtä tai useampaa lajia kasvamaan. Lavojen pohjalla on juurimatto. Uusi päärynäpuu ja vanha keltakaneli tuovat ryhtiä hyötypuutarhaan. Viihtyvyyttä lisäävät myös tähän ryhmään sinne tänne istutetut perennat ja koristeelliset esineistöt.

Häämuisto sopii hyvin puutarhan koristukseksi
Häämuisto sopii hyvin puutarhan koristukseksi

Perheen pikkupuutarhurin on helppo käydä itsekin poimimassa mansikoita, maistelemassa yrttejä ja viinimarjoja tai pihan reunustoilla kasvavia metsämansikoita. Polkutraktorin perässä kulkee usein ruohonleikkuri, lana tai puimuri. Viimeksi siinä oli kiinni ihan uusi muovikanisterista askarreltu vesisäiliörekka.

Tämän duunailuun voi pikkupuutarhurikin osallistua
Tämän duunailuun voi pikkupuutarhurikin osallistua

Vanhoja omenapuita on myös navetan puoleisessa osassa pihaa. Eräänä vuonna puutarhurin kanssa Piha- ja puutarhamessuilla käydessäni, hän osallistui Kekkilän puutarhavaja/kasvihuoneen messukokoonpanon tarjouskilpaan ja sai sen sitten lopulta kohtuullisen edullisella hinnalla pihalleen. Nyt siitä on tehty monikäyttöisempi kattamalla avonainen katonosa kennomuovilla ja tekemällä myös seinät ympäriinsä (keskiosaan). Puutarhuri sai kasvihuoneen ja puutarhavajan lisäksi taimetushuoneen ja samalla itselleen lämpimän nautiskelu/lepotilan keskelle muuttuvaa pihaa.

Paranneltu Kekkilän puutarhavaja/kasvihuone
Paranneltu Kekkilän puutarhavaja/kasvihuone

Tämä osa oli aiemmin ilman kattoa ja seiniä

Talon edusta on uudistunut täydellisesti. Siinä olikin isompi urakka ja apuna oli puutarha-alan ammattilainen, Piharakenne Puttinen suunnitteluapua antamassa ja toteuttamassa kivitöiden tekemisen.

Runsauden sarvi
Punaisia ja valkoisia kevätpikkusydämiä ja taustalla rautatieomenapuu
Oikealla pesäkuusi, vasemmalla sinilaakakatajia ja rautatieomenapuun juurella peittokurjenpolvia
Sammalleimu
Arovuokkoja
Ihanat sarviorvokit

 

Ukkolaukka, komea kevään kukkija
Ukkolaukka, komea kevään kukkija
Akilleija ja rentoakankaali kiviuoman taustalla
Albiino? Ei vaan kartiovalkokuusi
Albiino? Ei vaan kartiovalkokuusi ja uudet vuosikasvaimet

Talon eteen on tehty laaja puuterassi oleskelutilaksi. Siihen mahtuu hyvin keinu, puutarhakalusto isommallekin porukalle ja grilli. Terassia reunustaa laaja istutusallas, johon on saatu vaihtelua katajista ja köynnöstueksi laitetuista betoniverkoista, jotka on taivutettu korkeiksi kaariksi.

Puutarhurille tuottaa iloa keväällä, kun jalokärhö on elossa
Vaihtelua istutuksiin saa myös laittamalla hyötykasveja perennojen väliin

 

 

Maanpeiteruusu Fairy

 

Minttua
Minttua

Tämä puutarha kiehtoo kokonaisuutena ja alati muutoksien kautta kehittyvien yksityiskohtiensa vuoksi. Esteetikon silmä löytää aina jotain kaunista katseltavaa ja puutarhuri itse esteetikkona osaa kehittää sitä kauniimmaksi ja toimivammaksi joka vuosi. Tässä puutarhassa ja pihassa näkyvät intohimoisesti tehdyn työn tulokset. Ilman tuota intohimoa työhön harvemmin saa tulokseksi jotain merkityksellistä.

Missäpä muualla
Missäpä muualla

Into etsiä uusia kasveja ja kasvattaa niitä siemenistä alkaen antaa haastetta ja mielenkiintoa harrastukseen. Ulkona puutarhassa touhuilu tuo varmasti vastapotkua kaikelle stressille. Mikä sen helpompaa harrastusta kuin astua ulos ja touhuta omalla pihallaan. Samalla siemailee raitista ilmaa keskellä maaseutua.

Tämä puutarha sijaitsee kasvuvyöhykkeellä 3. Puutarha on useilta ilmansuunnilta suojassa isojen puiden avulla, mutta tuuli pääsee osittain puhaltamaan keskelle pihaa, sillä se sijaitsee maaseudulla peltojen keskellä. Tässä pihassa ja puutarhassa saa myös elämä näkyä, kaiken ei tarvitse olla jatkuvasti järjestyksessä.

Kesän kuumimpina aikoina pihalla olevasta kaivosta nostetaan sähköpumpulla vettä suureen vesisäiliöön ja siitä sitten kannetaan kasteluvettä tarvitseville. Pikkupuutarhuri on innokas avustaja siinä työssä ja nyt on vesisäiliörekkakin sitä varten.

Vanhan pihan aurinkokello
Vanhan pihan aurinkokello ja lipputanko

Puutarhuri on myös innostunut ruusuihin ja niitä onkin säästynyt vanhalta pihalta, sekä siirretty muualta ja hankittu myös uusia.

 

Tämän kevään uusimpia puuhia on ollut mansikkapenkin laittaminen. Takana näkyy  hiekkalaatikko. Tilaa on pihalla vielä vaikka mille.

kasvihuoneen edustan kiveys on myös laitettu tänä keväänä

Kesäkukkina ovat ruukuissa kasvunsa alussa hajuherneet ja lankaköynnös. Kasvihuoneen edustan kiveytyskin on ilmestynyt hiljattain.

Ystävältä saadut toisen vanhan pihan ritarikannukset ovat voimissaan siirrosta huolimatta
Ystävältä saadut, toisen vanhan pihan ritarinkannukset ovat voimissaan siirrosta huolimatta

Nyhdettävää riittää, kunnes perennat valtaavat kaiken kasvutilan
Nyhdettävää riittää, kunnes perennat valtaavat kaiken kasvutilan. Keijunkukka.

Lopuksi maistuu kahvi kauniilla terassilla. Näkymä on pääpihan puolelle, jota reunustaa moni-ilmeinen kasviallas. Etelän ja lännen puolelta paistaa aurinko, joten aurinkovarjollekin on käyttöä tällä terassilla.

Maamies ja puutarhuri kun yhdistävät voimansa, niin syntyy tällaista upeaa jälkeä!

Ja minä olen kaikesta tästä innoittunut kertoja. Ihanaa kesäaikaa teille pihalla, puutarhassa, ulkona, luonnossa! Nauttikaa!

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s