Sateisena kesäpäivänä jaksaa leipoa ja oma gluteeniton leipäni alkoi loppumaan pakkasesta. Niinpä aloin kehittämään uutta leipäreseptiä, kun välillä kaipaa vaihtelua. Teen useinmiten Finaxin valmiista leipäseoksesta kuituleipää omilla muunnoksillani. Nyt halusin sen lisäksi leipoa jotain uudenlaista leipää. Lisäksi teki mieli keksiä uusi gluteeniton makea resepti.


Vaikutuin Luimupupu-blogistin mansikka-masariinikakun ohjetta kieli kosteana luettuani ostamaan mantelimassaa. Uusi ohjeeni gluteenittomasta mansikka-mantelikakusta noudatteleekin aika lailla Luimupupun ohjetta hieman muunneltuna. Gluteenittomia leivonnaisohjeita tehdessä on huomioitava taikinan huono kuohkeus ja kohoaminen. Siksi lisäsin leivinjauhetta ohjeeseen, käytin mantelimassaputkilon kokonaan ja vähensin rasvaa ja sokeria. Suosittelen ruokablogin etsijälle Luimupupun blogia. Reseptejä ja kuvia katsellessa saa aina itsensä hieman nälkäiseksi.

Mutta itse asiaan:

Gluteeniton kesäleipä

2dl kermaviiliä

3 dl vettä

1 1/2 pussia kuivahiivaa (yhteensä 11g)

1 1/2 tl suolaa

n. 1 1/2 dl kasvisraastetta (porkkanaa tai kuten itse käytin kesäkurpitsaa)

1 rkl sokeria tai siirappia

1dl unikonsiemeniä

1/2 dl pellavansiemenrouhetta

1 dl tattarirouhetta

6dl tummia gluteenittomia jauhoja

50g sulatettua margariinia, voita tai n 1/2 dl kasvisöljyä

Tee nesteestä n. 42°C:sta. Lisää sinne kuivat aineet, kasvisraaste, sekoita kuivahiiva jauhoon. Lisää viimeiseksi sulatettu rasva. Sekoita löysähköksi taikinaksi. Levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Tulee yksi pellillinen leipää. Kohota liinan alla ainakin 1/2 tuntia. Paista alkuun 220°C:ssa n. 10 min ja vähennä lämpötila 200°C:seen, koska tuntuu saavan nopeasti väriä pintaan. Jatka paistamista n. 15 min. leivästä tulee pehmeää, siinä on rapeaa suutuntumaa, maistuu tomaatin, basilikan ja juuston kera. Tai ilman mitään päällystettä. Se, kun saa jotain hyvää aikaiseksi, aiheuttaa seuraavan ongelman: syö liikaa…Sitten on vain liikuttava enempi.

Oli pakko saada kuvaan mukaan viikonloppuna löytämäni kurjenkellot. Varret yli metrisiä ja kukka jopa 5cm halkaisijaltaan.

Paras viimeaikojen gluteeniton tuotelöytöni on Keskisen myllyn tattarirouhe. Tosi monipuolinen tuote. Saat siitä miellyttävän makuista tattaripuuroa, vispipuuroa, voit käyttää sitä leivonnassa, lättyihin ja pannukakkuihin antamaan rouheaa tuntumaa, voit  jauhottaa kakku- ja piirakkavuokia ja käyttää vaikka lihapullamassaan. Suosittelen. Miedonmakuista ja maistuu tavallista ruokavaliota noudattavillekin.

Toinen uusi/vanha tuote, jota mieluusti käytän leivonnassani nykyään on unikonsiemenet. Niistä saa rapeutta ja makua leipiin ja muihinkin leivonnaisiin. Voi myös käyttää koristeluun. Käytän niitä aika runsaasti. Jos et pidä niistä, niin korvaa ne ohjeessa vaikka kaurahiutaleilla tai jauhoilla (käytä vähempi).

Gluteenittomia leivonnaisia tehdessä ja uusia reseptejä kehitellessä tulee epäusko siinä vaiheessa, kun taikina olisi juuri sopivaa eli taikinan täytyy olla löysää, muuten uunin jälkeen tuloksena on kuiva käppyrä. Eli uskoa ja kokeilunhalua. Löysä on parempi tässä asiassa.

Mansikka-mantelikakku

100g voita

1 dl sokeria

2 kananmunaa

150g mantelimassaa

2tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

1 rkl psylliumjauhetta

2 dl tummia gluteenittomia jauhoja tai vaaleita (itse tein tummista, koska haluan kuitua ja mukavaa tekstuuria kakkuun, myös kaurahiutaleita voi käyttää osaksi)

250g mansikoita pilkottuina

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää pieneksi hakattu mantelimassa. Vatkaa kuohkeaksi ja lisää kananmunat yksitellen vatkaten joukkoon. Lisää jauho-leivinjauheseos ja viimeiseksi pilkotut mansikat. Kääntele taikinaa varovasti ja kaada se leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Oma vuokani on alumiininen ja saattaa värjätä kakun pinnan ikävästi harmaaksi. Paista 175°C:ssa n. 50 min. Kokeile kypsyyttä tulitikulla.

Tässä vaiheessa aina jännittää. Anna nyt rauhassa jäähtyä, reunat voit poistaa.

Kahvin ja varsinkin jäätelön kanssa oli herkullista! Kakku ei ole liian makea eikä rasvainen.  Jos et pidä tummien jauhojen karkeudesta käytä vaaleita jauhoja. Mantelimassa häivyttää perinteistä gluteenittomien leivonnaisten makua. Aion kokeilla mantelimassaa joskus myös gluteenittomiin pikkuleipiin.

Seuraavaksi aion myös kehitellä gluteenittoman mansikka-kermakakun pohjaa ja nyt en tarkoita normitäytekakkupohjaa vaan jotain rapsakkaa…ja vaikka kerroksellista. Ongelmat sen kun kasvavat…. Palataan!

 

 

2 thoughts

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s