Purjehdustäyteisen kevään ja kesän jälkitunnelmissa halusin tuoda vaihtelevia elämyksiä omaan ja kipparini elämään. Syyskuulle suunniteltu lomaviikko varmistui lopulta muutamia viikkoja aiemmin. Tiesin, mitä halusin, vaikka vaihtoehtona olikin jossain vaiheessa löytää edullinen ulkomaanmatka. Onneksi lennot olivat yllättävän kalliita Etelä-Euroopan lomamaihin. Mökkiavaimen kautta löytyi hetken selailtuani uudehko vuokramökki kaikilla mukavuuksilla järven rannalta Ylöjärveltä Tampereen läheltä. Tinkasin hieman hinnasta ja molempien tutustuttua mökin esitteeseen netissä ja hyväksyttyä kohteen, varasin vuokramökin ja maksoimme sovitun hinnan.

Mökkilomalle joutui ottamaan yllättävän paljon tavaraa mukaan. Retkeilyvaatteet, ratsastusvarusteet, marjanpoimintavälineet, liinavaatteet ja pyyheliinat. Lisäksi varauduin kynttilöillä, joillakin kuivaelintarvikkeilla ja parilla cd:llä, peleillä ja pelikorteilla sekä valokuvausvälineillä. Varasin maastoratsastuksen Ylöjärven kaupungin matkailupalvelujen nettisivuilta löytämästäni läheisestä islanninhevostallista. Suunnitelmissa oli myös käydä Seitsemisen kansallispuistossa päiväretkellä ja poimia puolukoita, jos löytyy. Siksi kaikki nuo varusteet. Liinavaatteet olisivat maksaneet 15 €/hlö  ja loppusiivous 100€.

Lopulta jännittävä päivä koitti ja pääsimme matkalle kohti mökkielämyksiä. Matkalla poikkesimme Loimaan uudessa edellisenä päivänä avatussa Lidlissä (pohjoismaiden suurin) elintarvikeostoksilla. Olipa hulppea liike, valikoimaa oli jonkin verran tavallisiin Lidleihin verrattuna enemmän ja kassoilla toimi automaattinen kuulutus, mikä kassa avautuu ja sulkeutuu. Onnittelut Loimaan seudun asukkaille!

Ostoksilla kävimme myös Lempäälässä Ideaparkissa, jossa oli ”tasauspäivät” ja hyvistä tarjouksista innostuneena sijoitin kelpo määrän euroja kotimaisuuteen: Sievin jalkineen kävelykenkiin ja niiden värisävyyn sopivaan Marimekon fandjango- kuvioiseen villahuiviin.

Normihintoihin verrattuna ”säästin” yli 70 €. Kippari osti eurolla lukemista mökille. Tulipa todistettua yksi miesten ja naisten ostokäyttäytymisero. Tosin kengät ja huivi olivat olleet jo pitkään tarve/toiveostoslistallani. Selittelyä…

Mökki mukavuuksilla

Mökille saavuttuamme meitä oli siellä vastassa mökinomistaja, joka antoi käytännön neuvot ja luovutti avaimen. Heti mökki tuntui tosi hyvältä valinnalta ja seuraavat päivät näyttivät sen toteen moneen kertaan. Mökki mukavuuksilla: wc, suihku, puillalämmitettävä sauna, varaava takka, astianpesukone, pyykinpesukone, kuivauskaappi,  täydellinen keittiövarustelu koneineen ja astioineen; ei mitään turhaa vaan kaikki tarpeellisia, vain munanleikkuri ja kaulin jäivät käyttämättä.

Lisäksi soutuvene, pihalla kota täydellisellä tulipaikkavarustuksella muurinpohja- ja nokikahvipannuineen. Terassilla terassikalusteina sohvaryhmä ja kaasugrilli ja saunan vilvoittelupatiolla myös pöytä-istuinryhmä samoin laiturille asti rakennetuilla puuportailla oli tasanne ja kalusteryhmä. Pihavarastosta löytyi vielä lisää mökkivarusteita, mutta ei niistä enempää, jos joku vaikka innostuu vuokraamaan tämän mökin, niin ei tule paljastettua kaikkea. Upeeeeta!

Järvi oli pienehkö tummavetinen, rannasta syvä ja rauhallinen vaikka mökkejä olikin useita ja yksi maatila järven toisella rannalla. Maasto ympärillä oli kangasmetsää sekä kuusimetsää ja marjoja, niin puolukoita kuin mustikoita poimittavaksi aivan mökkitien varreltakin. Poimimaan niitä  lähdimmekin heti seuraavana päivänä käytyämme ensin maastoratsastamassa.

Tuulensillan talli

Maastoratsastuksen halusin ihan sitä varten liittää mökkilomaan uudeksi elämykseksi kipparille, koska olen itse ihan tarpeekseni saanut roikkua mukana purjeveneen kyydissä välillä ihan oikeasti peläten. Nyt halusin kipparinkin kokevat jotain uutta ja haastavaa ja toivon mukaan hieman pelottavaa! Vinkkiä vaan!

Olen itse käynyt maastoratsastamassa työkavereitten kanssa joitakin kertoja, joten ratsastus on jotenkin tuttua. Valitsemani Tuulensillan talli osoittautui idylliseksi miljööltään pihalampaineen ja kanoineen. Islanninhevosia oli laitumella laskuni mukaan kolmisenkymmentä.

Viirusilmä
Viirusilmä

Ratsastusryhmässämme oli kolme muuta ratsastajaa ohjaajan ja meidän lisäksi. Haimme hevoset laitumelta,  puhdistimme ne harjaaamalla ja kaviot rapsutellen kaviokoukulla. Sitten laitoimme satulan ja ohjaimet ja lähdimme hevosten kanssa aitaukseen selkäännousua ja viimeistelyä varten.

”…jouduin kokeilemaan pelkkää suomenkieltä ja huudahtamalla ”tölttiä” sain sen lopulta liikkeelle…”

Kohta lähdetään maastoon
Ronja, vauhdikas issikkaratsuni
Ronja, vauhdikas issikkaratsuni

Maastoratsastuksemme alkoi ja kesti noin 1, 5h yhtäjaksoisesti. Metsässä kuljimme osittain sorateitä,  metsäteitä ja haastavia polkuja pitkin. Tölttiä menimme välillä tasaisilla tieosuuksilla. Ensimmäisellä tölttiosuudella meikäläisen toinen jalustin karkasi ja jouduin pysähtymään ja kiristämään sen.

Hevoseni oli aika vauhdikas ja kesti opetella minkälaisella ohjauksella se pysyi töltillä eikä vaihtanut raville. Kipparilla tuntui olevan vähän samaa ongelmaa hevosensa kanssa ja kaikki perässä tulijat seurasivat edellä menijöiden esimerkkiä… Lopulta onnistuin pysyttämään Ronjan töltillä. Yhden kerran jouduin kokeilemaan pelkkää suomenkieltä ja huudahtamalla ”tölttiä” sain sen lopulta liikkeelle ja tölttäämään ohjaajan ja kipparin perään.

Kun issikat pääsivät takaisin laitumelle, ne heittäytyivät välittömästi piehtaroimaan. Hauskaa katseltavaa.

Oli mahtava kokemus ja haastava ja opettava minullekin. Kippari pärjäsi hyvin ensikertalaisenakin. Innostui sen verran, että sain syötettyä hänen ajatuksiinsa salaisen toiveeni Islannin matkasta, johon sisältyisi hevosvaellus!  Jeps! Vinkkiä vaan muillekin! Siis miten miehille ujutetaan omia toiveita ja haastetaan omien harrastusten pariin.

Eestinhevonen

Vaikka muita miehiä ei yleensä näy islanninhevostalleilla oli täällä kuitenkin yksi mies hoitamassa eestinhevostaan. Vie miehesi ratsastamaan tai muihin ”naisellisiin” (omassa tuttavapiirissäni on hevosharrastajamiehiä eli ei ole niin naisellinen laji, vaikka ei lueta raviharrastusta mukaan) harrastuksiisi ja osallistu itse jalkapallo-, jääkiekkomatsiin, pyöräilyyn, kalastukseen,  metsästykseen jne. Ymmärrätte sen jälkeen paremmin toisianne ja voitte ehkä löytää yhteisiä uusia harrastuksia.

Keräsimme myös Kuningashillo-aineksia

Seuraavana päivänä jatkoimme puolukoiden poimintaa.  Keräsimme myös Kuningashillo-aineksia (oma nimitykseni tälle hillolle) eli puolukoita ja mustikoita sekaisin, muutamia variksenmarjojakin voi laittaa mukaan. Suhde on noin 1/3 mustikoita ja loput puolukoita. Keitimme (minä) 30l marjoja samana iltana hilloiksi 5 litran muovisankoihin. Kauppakeskus Elo oli sunnuntaina auki ja sieltä haimme sokerit ja hilloastiat.

Hillosokeria käytän pussin kyljen ohjeesta poiketen aina vähemmän ja laitan tavallista hienoa sokeria tilalle ja puolukoiden kanssa suhdeluku on vielä pienempi, koska puolukoissa on luonnostaan paljon pektiiniä  (hyydyttävää ainetta). Hillosta ei tule silloin liian tönkköä. Hyvin onnistuivat Kuningashillo ja puolukkahillo.

Seuraavana päivänä kävimme Seitsemisen kansallispuistossa. Tästä voit lukea Turun Sanomien blogikirjoituksestani. Hieno reissu oli.

Mökkilomailu oli todella rentouttavaa ja mukavaa. Kipparin eurolla ostama jännäri osoittautui niin hyytäväksi kertomukseksi, että hän huolehti kyllä tarkkaan oviensulkemisen iltaisin. Olimmehan aikalailla korvessa (salometsien keskellä) ja pimeys ympärillämme. Yksi elämys onkin katsella illalla kirkasta tähtitaivasta, joka näkyy hyvin maaseudun/metsän pimeyden keskellä.

Illalla oli pimeys ympärillämme
Illalla oli pimeys ympärillämme
Kodassa paistoimme lättyjä muurinpohjapannulla elävän tulen avulla

Varaavan takan ja saunan lämmityksen, saunomisen, kodan tulisijassa muurinpohjalättyjenpaiston ja maukkaiden ruokien valmistamisen ohella ei juuri tarvinnut televisiota katsella, muuta kuin uutiset päivittäin. Mökkeilyyn kuuluu mieluummin radion kuuntelu ja sekin tästä täydellisesti varustellusta mökistä löytyi.  Soutelu aamu-usvasta heräävällä järvellä oli mieleenpainuva kokemus.

Suosittelenkin ensin kokeilemaan vuokramökkeilyä

Tällainen vuokramökkeily sopii hyvin vaihtoehdoksi ulkomaanmatkalle ja oman mökin omistamiselle. Vuokramökkeilyn jälkeen saatat pian löytää itsesi ajattelemasta oman mökin hankintaa. Suosittelenkin ensin kokeilemaan vuokramökkeilyä ja määrittelemään minkälaiset mukavuudet haluaisit omalle mökillesi ja mitkä kriteerit pitää täyttyä, että siellä myös viihtyisit.

Pelkkä mökilläoleilu mökkitouhuineen ei kiinnosta koko viikkoa. Silloin kannattaa sisällyttää mökkiviikkoon tutustumista lähialueen matkailu- ja viihdetarjontaan. Mökkimme lähettyviltä löytyy Jämijärvi (Jämi/ilmailu ja luontomatkailu), Ikaalinen (Kylpylä), Hämeenkyrö (Frantsilan kehäkukka ja muut suoramyyntipaikat) ja Tampere. Ylöjärveltä löytyy mm. hevostallit ja Teivon ravirata. Toimintaa riittäisi pitkäksi aikaa. Ympärillä olevat suuret salot antavat satoaan näin syksyllä. Sienestys ja marjastus onnistuu, samoin lähellä oli valaistu kuntorata ja talvella löytyy latuverkostoa.

Marjastus jatkui vielä lähtöpäivää edeltävänä päivänä ja 2 sangollista oli saalis. Rentouttava hiljainen lueskelu oli sateen sattuessa mukavaa vaihtelua. Ruskan värimuutosten etenemisen seuraaminen näiden viiden päivän aikana ja pelkästään istuskelu terassilla auringon lämmittäessä ja tuulen viilentäessä poskia ja ympärillä avautuvan ruskamaiseman katselu riittivät rauhoittamaan mieltä ja kehoa.

Viimeisellä kävelylenkillämme mökin läheisyydessä löysimme yllättäen mielenkiintoisen tutustumiskohteen, mutta se onkin toisen jutun aihe.

Voi, voi kyllä tälle mökille täytynee tulla uudestaan. Näin oli moni muukin tuumannut mökin vieraskirjassa. Ei juuri parempaa löydy. Miksi lähteä edes ulkomaille? Samalla kannattaa kotimaan matkailua ja kantaa mökin lähiseudulle muutamia satoja euroja ostosten ja viihde-ja harrastepalvelujen käyttämisellä.

Tätä kirjoitusta ei ole sponsoroitu.

Hyvää syksyä ja innostukaa mökkeilystä ja kotimaanmatkailusta!

This story I will soon write in english just  to offer foreign people read about finnish cottagelife’s possibilities.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s