Minun on pitänyt jo kauan aikaa kertoa teille, mikä on oma salaatinkastikesuosikkini. Se on itse tehty sinappinen salaatinkastike. Tätä olen vuosikaudet jo tehnyt enkä ole ostanut kaupasta valmiita salaatinkastikkeita lisäaineineen. Tämän kastikkeen onnistut varmasti tekemään seuraavalla ohjeella:

Sinappinen salaatinkastike

1/2 dl sinappia (oman makusi mukaan Turun tai Helsingin 🙂 ja mietoa tai vahvaa, itse suosin keskivahvaa.)

1 tl suolaa

1/2 dl sokeria

1 rkl hunajaa

1 rkl sitruunanmehua

5 rkl etikkaa (10%)

basilikaa, oreganoa, mustapippurirouhetta, timjamia

Sekoita nämä pyöreäpohjaisessa kulhossa käsi- tai sähkövatkaimella sekaisin.

2 dl kasviöljyä (rypsi tai rapsi käy hyvin, oliiviöljyn ystävä käyttää oliiviöljyä, itse suosin miedomman makuista rypsiä)

Nyt lisää öljy seokseen ohuena nauhana jatkuvasti samanaikaisesti vatkaamalla seosta. Huomaat kuinka kastike alkaa saota. Vatkaa hyvin. Jos se tässä vaiheessa ei saostu, lisää hieman etikkaa.

Lopuksi sekoita 1 dl kylmää vettä paksuun kastikeseokseen. Kastikkeesta pitäisi tulla sopivan juoksevaa mutta kasassa pysyvää, eli öljy ja vesi on sekaisin homogeenisena seoksena. Laita kastikepulloon ja säilytä jääkaapissa. Säilyy, kunnes olet sen käyttänyt. Jos säilytyksen aikana vesi erottuu muusta massasta, ravista kastikepulloa hyvin ennen käyttöä.

Makumuunnoksena olen käyttänyt 2 rkl Sweet Chilisaucea korvaamaan saman verran vettä. Myös sitruunanmehua voit käyttää enempi, jätä silloin etikkaa vähemmälle. Veden tilalla voit kokeilla vaikka laimennettua sitruunanmehua. Kerran mökkiolosuhteissa minulla ei ollutkaan etikkaa, joten kokeilin olutta sen tilalla ja hyvin sekin toimi.

Salaattia, salaattia, olisiko se lehtikaalia!

Syksyinen hittituote tuntuu olevan lehtikaali ja sitä olen itsekin saanut maistella useissa salaateissa tyttäreni luona. Hänen yksi versionsa oli Sorrin salaatin Suu salaatille-blogin salaatti numero 39  lehtikaali- kvinoa-manteli- rusinasalaatti ja siihen ihastuin itsekin niin paljon, että lopulta ostin lehtikaalia ja ryhdyin kokeilemaan sen käyttöön. Tässä salaatissa kastike oli seassa ja se varmaan myös pehmensi lehtikaalin karkeutta.

Minä olen tehnyt lehtikaalista seoksia jäävuorisalaatin kanssa ja käyttänyt mukana viinirypäleitä viipaloituina, fetajuustoa (ehtaa) ja tomaattia kuutioituna. Mukaan voisi laittaa myös sipulirenkaita.

Kuvan sinappi tulla tupsahti keittiönpöydälle. Täytynee kokeilla.
Kuvan sinappi tulla tupsahti keittiönpöydälle. Täytynee kokeilla.

Myös kvinoa lehtikaalisalaatissa on hyvää (ja gluteenitonta). Helppoa keittää ja lävikössä sen saa kylmällä vedellä huuhtomalla nopeasti viilennettyä. Sekaan vielä kurkkua, tomaattia, oliiveja ja hyvää tulee.

Muutama käytännössä koettu neuvo lehtikaalin käsittelyyn. Huuhdo lehdet hyvin ja linkoa salaattilingolla, jos sinulla sellainen on.  Minulla on Tupperwaren ja olen siihen erittäin tyytyväinen. Siinä voi säilyttää lingotut salaatinlehdet jääkaapissa. Linkoamalla huuhdellut lehtikaalin/salaatinlehdet saat poistettua niistä hyvin lehtien pinnalla olevat epäpuhtaudet ja lehdet ovat kuivina mukavia käyttää salaatissa.

Tupperwaren hyväksikoettu salaattilinko
Tupperwaren hyväksikoettu salaattilinko, tätä en vaihtaisi

Ja itse aihe: lehtikaali

Lehtikaalista on hyvä leikata paksu ruotiosa pois, jos käytät sitä salaattiin. Leikkaa lehtikaali erittäin hienoksi veitsellä, sillä se on hieman karkeaa syötävää. Tee se huolellisesti vaikka se onkin hidas vaihe. Käyttämällä lehtikaalisalaatissa jäävuorisalaattia tai lehtisalaattia miedontamaan ja pehmentämään suutuntumaa, opit syömään lehtikaalia.

Lehtikaalihan on terveellistä kuin mikä. Vihreä voimakas väri jo sen kertoo. Se sisältää flavonoideja, K-vitamiinia, C-vitamiinia, rautaa, karotenoideja ja proteiinia. On myös varoiteltu lehtikaalin haitoista suurina määrinä syötynä, mutta itse epäilen, ettei kukaan niin pahasti hurahda siihen, että saisi itsensä sairaaksi. Sen verran karkeaa se on suussa. Käyttämällä sitä kypsennettynä saat siitä tosin pehmeää. Kohtuullisesti kaikkea!

Syksy on tuonut muutoksia elämään. Purjeveneilykausi on ohi.

Aamuista pakkashuurretta
Aamuista pakkashuurretta

Salaa voin kertoa, että helpottaa kummasti, kun ei ole tarve olla joka viikonvaihde merellä.

Lehdet ovat kumman tiukasti vielä kiinni puissa täällä lounaisrannikolla eivätkä ole kellastuneet kovinkaan paljoa. Viime päivien pakkasettomuus ehkä pitää niitä kiinni elämänvirtauksissa. Sekin on helpottavaa, kun ei ole vielä kiire haravoimaan, on kuulemma minun työ, kun en sattumoisin osallistunut ruohonleikkuuseen kesällä.

Toivotaan kaunista syksyä edelleenkin!

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s