Venemessut marraskuussa, mikä ettei. Venexpo 2015, Turun messukeskuksessa. Anti olikin yllättävän mielenkiintoinen verrattuna etukäteisodotuksiini. Aika on erikoinen venemessuille, koska veneilysesonki on juuri päättynyt (päättymässä sinnikkäimmillä) ja matkaa seuraavaan kauteen onkin vielä monta kuukautta.

Nyt on kyllä hyvin muistissa menneen veneilykauden muistot ja kokemukset, huonot ja hyvät. Ehkä niiden avulla voisi jollekin saada syttymään mielenkiintoa sen verran, että uusi vene kiinnostaisi ostoon asti. No, muutakin bongattavaa löytyi kuin uusia moottoriveneitä.

Kolme isoa hallia oli venemessujen käytössä Turun messukeskuksessa. Lähes täynnä erilaisia moottoriveneitä, pienemmästä suurempaan, yksi purjevene, pari soutuvenettä, puuvenettä ja jollaa. Busteria, Bellaa, Huskya, Nord Staria, Targaa, Tempuria, eikun viimeinen olikin tyynyvalmistaja, mutta paikalla sekin.

Sen verran kiinnosti isot moottoriveneet, että tuli käytyä muutamissa sisällä asti. Niissä on kyllä aika hyvät tilat sisällä, isoimmissa lähes purjeveneen veroiset. Puutteina mielestäni on keittiöiden pienuus. Useimmissa sellainen kyllä löytyy, mutta saattaa olla esim. ohjaustilassa. Keittiölaitteista löytyivät kylmäboxi, kaasuhella, allas ja kaapistoja. Uunia en löytänyt yhdestäkään tutustumiskohteestani. Makuutilat ovat hyvät ja wc ja suihkujakin löytyi.

Tupakointi kielletty, tuon verran ymmärrän minäkin
Keittiötilat ohjaajan vasemmalla puolella ohjaustilassa

Yksi ainoa purjevene oli näytillä, Bavaria 37. Siinä oli kaksi ruoria (+++) sekä tilava sitloora, jossa molemmin puolin on tilaa istua. Sisätilat olivat tilavat, sillä veneellä on leveyttä lähes 4m ja pituutta n. 12m. Sisältä löytyi tilava keittiö, kolme makuuhyttiä, suihkullinen wc ja tilava salonki karttapöytineen.

Ainoa miinus oli keskellä salonkia oleva turhan suuren tilan vievä ruokailupöytä, sivulevyt taitettunakin. Siinä on turhan vähän tilaa leveälanteisella työntyä keulapunkkaa kohti. Näin ainakin kapeampaan tilaan taittuvaan ruokapöytään tottuneena huomasin.

Eestiläisiä Saare-purjeveneitä oli paikalla kuiviltaan eli ei veneitä näytillä. Harmi.

Sitten löytyi purjehtijalle jotain kiinnostavaa. Purjeiden kunnostukseen ja huoltoon erikoistunut yritys. Red Gull Oy. Tämä yritys toimii Nummelassa. Siellä purjeet puhdistetaan ja käsitellään kemiallisesti, optimoidaan, jonka jälkeen ne ovat vedenpitäviä ja takaisin kuosissaan. Tämä työhän on järkevintä teetättää veneilykauden ulkopuolella samoin kuin purjeiden sellaisten vikojen korjaukset, jotka eivät varsinaisesti suuresti haittaa menoa kaudella.

    

Tarvitsetko uusia purjeita. Purjeneulomoita on mm. Elvstørm Sails ja Aura Sails Oy, joka korjaa ja tekee tarvittavia muutostöitä purjeisiin. Heiltä löydät valmiita purjeita ja Aura Sails:ilta myös purjeiden talvisäilytystä.

    

Moottorihuollot ja korjaustarpeet, suodattimien vaihdot jne. kannattaa tehdä ennen seuraavaa kautta (vai pitäisikö koko moottori vaihtaa tehokkaampaan?). Yanmar, Volvo ja Sole (huoltopisteitä harvakseltaan kertoili eräs Sole-moottorin omistaja kesällä). Nyt on kyse purjeveneiden moottoreista. Mercury on voimapesä moottoriveneisiin.

Miten on lasikuituvauriot tai kölin korjaukset pohjakosketusten jälkeen. Niihin löytyy myös oma korjausliike, Leevene Turusta ja Helsingistä. Koko vene korjaamoon ja hihnoilla ylös, köli irti ja kunnostukseen. Lasikuituosien ja sisätilojen korjaukset onnistuvat myös ammattilaisten toimesta. Kaikkea ei aina osaa itse tehdä eikä kannata edes yrittää.

Monenlaista vahinkoa voi tapahtua

Minne sitten purjehtisit tai veneilisit. Siitä kertoo Saaristo Uutiset 6 X/vuosi. Mielenkiintoiselta vaikuttava lehti. Sain uusimman kappaleen omakseni, kun osallistuin arvauskilpailuun. Neljä satamakohdetta, jotka arvasin (lähes) oikein.

Mitä jokaisen naisen täytyy tehdä jokaisella messulla? Langeta johonkin tosi hyvään ja ohittamattomaan messutarjoukseen. Niin nytkin. Lina-tuotteiden ohuet puuvillaiset (siis ei froteeta), helposti kuivuvat kauniit pastellinsävyiset pyyheliinat 2kpl nyt messutarjouksena 30€ yhteensä. No ne!!

    

Muista aina tämä!
Muista aina tämä!

Älkää pudotko veneestä vaikka ne pelastusliivit olisivatkin päällä, sillä nyt alkaa olemaan sen verran kylmät vedet, ettei siellä kauaa kannattaisi olla, vedenvarassa.

Ei  sitten muuta tällä kertaa. Venexpo 2015-messut vielä sunnuntaina auki 5.-8.11.2015. Esityksinä mm. snorklausta, sukellusta, pelastuslauttanäytöksiä. Mene kokeilemaan miltä tuntuu istua hulppean moottoriveneen ohjaajan paikalla tai purjeveneessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s