Blogiani seuranneet ovatkin tietoisia, että perheessäni on ”uusi ruoanvalmistusguru”. Kokeilun alla on ollut liekitettyä lohta jo kaksi kertaa.

Toinen vielä kirjoittamaton tarina oli lyhyesti tälläinen: gurun tarkoitus oli tehdä savustettua lohta takassa. Savustuslaatikko kaivettiin esille varastojen kätköistä. Milloin lienee viimeksi käytetty.

Kaupasta ostettu kirjolohi oli maustettu suolalla ja laatikon pohjalle ripoteltu leppälastuja. Varma neuvo gurun isoveljeltä (vanhempi  ja jo kokeneempi guru) oli otettu kirjaimellisesti eli leppälastuja hyvin vähän, ettei lohesta tule liian kitkerän savunmakuista.

Takkaa (varaava takka) oli lämmitetty normaaliin tapaan ja hiilet hehkuivat vielä punaisina. Pelti tietenkin oli vielä auki hieman. Savustuslaatikko laitettiin takkaan metallisen jalustan päälle, jotta se ei olisi ihan pelkkien hiilien päällä.

Taas katsottiin kelloa arvioidakseen lohen kypsymisaikaa. No, alku meni hyvin, mutta ei mennyt kauaa, kun savustuslaatikko alkoi liekehtiä….Siinä sitä taas oltiin! Kohta liekehtivä laatikko kannettiin keittiöön rauhoittumaan lieden päälle. Tarinankertoja ei nähnyt miten sammutustyöt tehtiin, mutta palohälytin huusi jälleen kerran ja kitkerä savu velloi huoneissa kauan aikaa.

Lohi ei tietenkään ollut täysin kypsän oloista kauttaaltaan, mutta lopun siitä valmistin kirjolohikiusaukseksi ja sellaisena se tuli lopulta syötyä.

Tänä viikonloppuna koitti sitten toinen yritys savustaa lohta takassa.  Voin heti kertoa, että guru selvisi tällä kertaa ilman liekkejä.

Tähän takkaan mahtuu savustuslaatikko
Tähän takkaan mahtuu savustuslaatikko

Perheen toinen kokki antoi tällä kertaa neuvoja ja sai ne lopulta tarpeeksi intettyään läpi. Savustuslaatikon pohjalle laitettiin hyppysellinen enemmän leppälastuja kuin edellisellä kerralla ( noin 1-2 rkl) ja muutama hyppysellinen hienoa sokeria ( jos olisi ollut palasokeria niin 1 pala riittää). Sokerin tarkoitus on tuoda väriä kalan pintaan. Edellisellä kerralla ”nopean” savustamisen vuoksi lohi oli vaalea ja mielestäni ei tarpeeksi savunmakuista.

Nyt takka lämmitettiin taas kuin aiemminkin. Hiilien mustumista maltettiin tällä kertaa odottaa, jottei rasvainen savustuslaatikko syty liekkeihin. Kirjolohifileen kypsymisajaksi arvioitiin noin 1/2 tuntia ja siitä pidettiin kiinni.

Takasta kuului mukavaa rasvan ritinää sen tipahdellessa savustuslaatikon pohjalle. Liekehdintää ei todellakaan näkynyt ja minäkin valvoin toimitusta koko ajan. Siis seurasin sivusta ja annoin ohjeita.

Lopulta puoli tuntia oli kulunut ja seurasi laatikon poisto takasta. Suunnitelma gurulla oli viedä laatikko heti takaovesta ulos jäähtymään. Sovimme,  että se laitetaan nurmikon päälle, koska ilta oli sateinen, laatikko nokinen ja vesisade aiheuttaisi noen valumista pihakiville,  jos sen laskisi niille.

Guru varustautui kintailla ottaakseen tulikuuman laatikon takasta. Kaikki meni hyvin, mutta kuljettaessaan kuumaa savustuslaatikkoa kohti ulko-ovea kuului lotina ja loiske, kun laatikon jostain alakulmasta (reikä tai myöhemmin tarkemmin tarkasteltuani huomasin pohjan ja sivujen välisen sauman olevan useammasta kohtaa irvollaan) loiskahti kuuma musta rasva pitkin olohuoneen lattiaa ja mattoa.

Justiinsa niin…
Hmm...
Hmm…

Lohi oli täydellinen, kaunis rusketus ja juuri sopiva kypsyysaste.  Ihana iltaruoka siitä syntyi hyvän ja helpon salaatin kanssa. Perfect! Vain vähän hymyilytti (nauratti hetkittäin) muistellessani uuden ruoanvalmistus gurun ensimmäistä liekehtivää lohta.

On paljon edullisempaa valmistaa näin savustettua lohta. Kirjolohifileen kilohinta S-marketissa oli 6,95 € ja valmis savustettu kirjolohifile varmasti 3 kertaa kalliimpaa.  Tähän ei tarvitse tietenkään laskea kuluksi uutta mattoa tai pesulalaskua.  Vaikka matto kiikutettiin heti pesuhuoneeseen pestäväksi kuumalla vedellä, mäntysuovalla ja harjalla harjaten, niin ei se kyllä niillä kotikonsteilla puhdistunut.

Matto päätyi seuraavana päivänä meikäläisen työhuoneeseen ja siellä ollut karvalankamatto olohuoneeseen. Kuulin myös (kuten ehdin itse jo arvata), että ”ehkä hitsaamalla siitä savustuslaatikosta saisi vielä toimivan”. Onneksi olin miettinyt vastauksen jo valmiiksi: ”Haluatko, että siitäkin syntyy uusi blogijuttu?”

Olen todella helpottunut – sinnikäs guruni on jo näin pitkällä. Kala oli sentään herkullista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s