Täydellinen lohi – sinnikkyys palkitaan!

Blogiani seuranneet ovatkin tietoisia, että perheessäni on ”uusi ruoanvalmistusguru”. Kokeilun alla on ollut liekitettyä lohta jo kaksi kertaa.

Toinen vielä kirjoittamaton tarina oli lyhyesti tälläinen: gurun tarkoitus oli tehdä savustettua lohta takassa. Savustuslaatikko kaivettiin esille varastojen kätköistä. Milloin lienee viimeksi käytetty.

Kaupasta ostettu kirjolohi oli maustettu suolalla ja laatikon pohjalle ripoteltu leppälastuja. Varma neuvo gurun isoveljeltä (vanhempi ja jo kokeneempi guru) oli otettu kirjaimellisesti eli leppälastuja hyvin vähän, ettei lohesta tule liian kitkerän savunmakuista.

Takkaa (varaava takka) oli lämmitetty normaaliin tapaan ja hiilet hehkuivat vielä punaisina. Pelti tietenkin oli vielä auki hieman. Savustuslaatikko laitettiin takkaan metallisen jalustan päälle, jotta se ei olisi ihan pelkkien hiilien päällä.

Taas katsottiin kelloa arvioidakseen lohen kypsymisaikaa. No, alku meni hyvin, mutta ei mennyt kauaa, kun savustuslaatikko alkoi liekehtiä….Siinä sitä taas oltiin! Kohta liekehtivä laatikko kannettiin keittiöön rauhoittumaan lieden päälle. Tarinankertoja ei nähnyt miten sammutustyöt tehtiin, mutta palohälytin huusi jälleen kerran ja kitkerä savu velloi huoneissa kauan aikaa.

Lohi ei tietenkään ollut täysin kypsän oloista kauttaaltaan, mutta lopun siitä valmistin kirjolohikiusaukseksi ja sellaisena se tuli lopulta syötyä.

Tänä viikonloppuna koitti sitten toinen yritys savustaa lohta takassa. Voin heti kertoa, että guru selvisi tällä kertaa ilman liekkejä.

Tähän takkaan mahtuu savustuslaatikko
Tähän takkaan mahtuu savustuslaatikko

Perheen toinen kokki antoi tällä kertaa neuvoja ja sai ne lopulta tarpeeksi intettyään läpi. Savustuslaatikon pohjalle laitettiin hyppysellinen enemmän leppälastuja kuin edellisellä kerralla ( noin 1-2 rkl) ja muutama hyppysellinen hienoa sokeria ( jos olisi ollut palasokeria niin 1 pala riittää). Sokerin tarkoitus on tuoda väriä kalan pintaan. Edellisellä kerralla ”nopean” savustamisen vuoksi lohi oli vaalea ja mielestäni ei tarpeeksi savunmakuista.

Nyt takka lämmitettiin taas kuin aiemminkin. Hiilien mustumista maltettiin tällä kertaa odottaa, jottei rasvainen savustuslaatikko syty liekkeihin. Kirjolohifileen kypsymisajaksi arvioitiin noin 1/2 tuntia ja siitä pidettiin kiinni.

Takasta kuului mukavaa rasvan ritinää sen tipahdellessa savustuslaatikon pohjalle. Liekehdintää ei todellakaan näkynyt ja minäkin valvoin toimitusta koko ajan. Siis seurasin sivusta ja annoin ohjeita.

Lopulta puoli tuntia oli kulunut ja seurasi laatikon poisto takasta. Suunnitelma gurulla oli viedä laatikko heti takaovesta ulos jäähtymään. Sovimme, että se laitetaan nurmikon päälle, koska ilta oli sateinen, laatikko nokinen ja vesisade aiheuttaisi noen valumista pihakiville, jos sen laskisi niille.

Guru varustautui kintailla ottaakseen tulikuuman laatikon takasta. Kaikki meni hyvin, mutta kuljettaessaan kuumaa savustuslaatikkoa kohti ulko-ovea kuului lotina ja loiske, kun laatikon jostain alakulmasta (reikä tai myöhemmin tarkemmin tarkasteltuani huomasin pohjan ja sivujen välisen sauman olevan useammasta kohtaa irvollaan) loiskahti kuuma musta rasva pitkin olohuoneen lattiaa ja mattoa.

Justiinsa niin…
Hmm...
Hmm…

Lohi oli täydellinen, kaunis rusketus ja juuri sopiva kypsyysaste. Ihana iltaruoka siitä syntyi hyvän ja helpon salaatin kanssa. Perfect! Vain vähän hymyilytti (nauratti hetkittäin) muistellessani uuden ruoanvalmistus gurun ensimmäistä liekehtivää lohta ( se tapahtui hänen ideoituaan paistaa lohta saunomisen aikana kiukaan tulipesässä viimeisillä hyvillä hiilillä, seurauksena, että alaston kokki kiikutti kohta liekehtivää lohivuokaa keittiöön teräsaltaaseen ja palohälytin soi kiivaasti, näky oli hervoton…:))

On paljon edullisempaa valmistaa näin savustettua lohta. Kirjolohifileen kilohinta S-marketissa oli 6,95 € ja valmis savustettu kirjolohifile varmasti 3 kertaa kalliimpaa. Tähän ei tarvitse tietenkään laskea kuluksi uutta mattoa tai pesulalaskua. Vaikka matto kiikutettiin heti pesuhuoneeseen pestäväksi kuumalla vedellä, mäntysuovalla ja harjalla harjaten, niin ei se kyllä niillä kotikonsteilla puhdistunut.

Matto päätyi seuraavana päivänä meikäläisen työhuoneeseen ja siellä ollut karvalankamatto olohuoneeseen. Kuulin myös (kuten ehdin itse jo arvata), että ”ehkä hitsaamalla siitä savustuslaatikosta saisi vielä toimivan”. Onneksi olin miettinyt vastauksen jo valmiiksi: ”Haluatko, että siitäkin syntyy uusi blogijuttu?”

Olen todella helpottunut – sinnikäs guruni on jo näin pitkällä. Kala oli sentään herkullista!

Julkaissut kristiinatee

Tavallinen elämänpoluntallaaja, joka harrastaa luonnossa liikkumista, kirjoittamista, lukemista. Liikun luonnossa huvin ja hyödyn ja rauhoittumisen vuoksi. Elämään kuuluu muukin monipuolinen liikunta. Itsekokkaaminen on elämän piristys. Puutarha- ja pihatyöt työllistävät kasvukaudella. Kirjoitan myös kaikenlaisesta elämässäni tapahtuvasta.

One thought on “Täydellinen lohi – sinnikkyys palkitaan!

Jätä kommentti

Kuiskauksia

Tarinoita, mielipiteitä ja satuja elämästä

Lifecruisers

We Don’t wait for the perfect moment, we take the moment and make it perfect

kristiinatee

tavallisen poluntallaajan blogi, josta löydät retkeilyä, liikuntaa, purjehdusta, puutarhanhoitoa, havaintoja, sattumuksia ja ajatelmia ruokaakaan unohtamatta

Matkalla lähelle tai kauas

Elämä on matka. Aikuisen naisen matkoja lähelle ja kauas.

Nokisuu

Tales and stories from the places and streets I live in

Revontulia

by Liisa Peltonen

Ukkosensinistä ja myrtinvihreää

Puutarhasta ja sen vierestä

Piilo-osaajat

Rekrytoijan aarreaitta – Asiantuntijoita eri aloille

Kohtisuora

kirjoista ja elämästä

Vispilän viemää

Kokkausta & turinointia

Hifistelijän keittokirja

Herkullista kotiruokaa aidoista aineksista hyvällä mielellä

Endorfiininmetsästäjä

Endorfiininmetsästystä maastoissa ja merellä. Aamueuforiaa altaissa. Hikistä nautiskelua laduilla ja poluilla. Kolhuja ja oivalluksia.

-mip-

Pyöräily on Kivaa!

Patikkamuistio

Venäläinen sotalaiva, haista vi**u!