Koskapa olen toivoton koheltaja ja äkillisestä kolmen päivän hiihtourakoinnista sain reisilihakseni kipeiksi, ajattelin että minulle parempi liikkumismuoto voisi olla vaihteeksi vaikka poroajelu tällä talvisella lomalla. Niin sitten toteutin sen. Poroajelukokemus on myös ensimmäinen kerta elämässäni ja näitä kokemuksia on aina hyvä välillä toteuttaa.

Olemme olleet lomailemassa Luostolla ja lähellä on myös Pyhä. Molemmat suosittuja lomakohteita, varsinkin näin talviaikana.  Tällä hetkellä, joulunaikaan ja vuodenvaihteessa täällä on runsaasti ulkomaalaisia, kuten japanilaisia, espanjalaisia, ranskalaisia ja monipuolisesti myös muualta Euroopasta tulleita.

Molemmissa lomakohteissa, niin Luostolla kuin Pyhällä, on laskettelurinteet,  todella monipuoliset hiihtoladut, joita pitkin voit tehdä vaikka vierailun naapuritunturin puolelle ja palata skibussilla takaisin. Palveluina löytyy ravintoloita, kauppoja, erilaisia Lapin safariretkiä järjestäviä yrityksiä, liikuntavälineiden vuokrausta, matkamuisto- ja vaatemyyntiä, pari porotilaa ja huskyfarmia ja vielä hevostalleja. Monipuolista ulkoliikuntaa mahtavissa Lapin maisemissa. Koettakaapa keksiä parempaa!

Pyhä-tunturi kuvattuna Koparan piha-alueelta
Pyhä-tunturi kuvattuna Koparan piha-alueelta

Poroajelun varasin edellisenä päivänä ja valitsin Koparan poropuiston tarjoaman rekiajelun ihan logistisista syistä. Suuri hiihtolatujen sankarini halusi viettää yhden päivän laskettelurinteessä Pyhällä. Koparan poropuisto on Luoston ja Pyhän puolivälissä.  Joten ajoimme ensin Pyhälle, jonne laskettelijakonkari jäi ottamaan tuntumaa rinteistä.  Minä ajoin takaisin Koparaan.

Koparan päärakennus

Kopara sijaitsee myös latu-ja moottorikelkkareittien varrella.

Hiihtokansaa riittää täällä
Hiihtokansaa riittää täällä

Moottorikekkailijaryhmä retkellä
Moottorikekkailijaryhmä retkellä

Koparassa on kahvila-ravintola, josta saa mm. kahvia, teetä ja muita juotavia makoisien leivonnaisten kera. Päivittäin on myös keittotarjoilua ja taitaa useimmiten olla porokeittoa. Se ainakin tuoksui houkuttelevana astuessani ravintolaan sisälle.

Maksoin poroajelun ja sain ohjeet mennä odottelemaan poroaitausten läheisyyteen ja vaikka ajankulukseni syöttää aitauksen poroja puulaatikoissa olevilla muonilla.

Poroaitaus

Porofarmin rakenteet oli tehty kaikki niin hyvin Lapin maisemiin sopivilla kelopuilla. Paikka näytti kuvaukselliselta ja sainkin otettua paljon valokuvia poroista ja puistosta.

Aikaa oli reilusti odotella ajomatkan alkua ja niinpä poikkesin muiden mukana myös lämpimältä näyttävään kotaan,  jossa paloi lämmittävä nuotiotuli.

 

 

Vähitellen alkoi näkyä liikehdintää ja poronnahkaisiin asusteisiin pukeutuneita miehiä vilahteli pihalla. Lopulta mies ja nainen sinisissä lapintyylisissä viitoissaan alkoivat ryhmäyttää meitä ajeluun lähtijöitä kokoon.

Retkelle ohjastaja ja opss
Retkemme ohjastaja ja opas

Kyselin tietenkin huvikseni ”montako meitä on lähdössä ja montako rekeä lähtee”, mutta vastaukset olivat lappilaisen ympäripyöreitä ja arvoituksellisia ainakin rekiretkemme pääajurin antamina😊.  Naisopas sitten antoi selkeät ohjeet, kuinka käyttäytyä rekeenmentäessä ja porojen kanssa.

Rekeenmentäessä on istuttava heti, koska poro saattaa liikahtaa ja liikuttaa rekeä,  jolloin istuminen saattaa tapahtua yht’äkkisesti kuitenkin. Juu, tuota noudatan. Poroihin ei saa koskea,  ne ei tykkää siitä. Porot ovat villieläimiä ja se on pidettävä mielessä. Niillä on pitkät ja komeat sarvet ja riemastuessaan ne huitovat niitä. (Näin omin sanoin oppaan kertoma). Juu, ymmärretty.

Lisäksi saimme kuulla, että yhteen rekeen mahtuu maksimissaan 2 henkilöä. Ja retken pääajuri ohjastaa päävetäjäporoa ja muut porot rekineen seuraavat, eli meidän ei tarvitse itse ohjata. Jee!!!

Sitten meidät vietiin aitaukseen, jossa odotteli kolme valjastettua pororekivaljakkoa. Nähdäkseni kaikissa vetovaljakoissa oli valkoinen vetohärkä. Komeilta näyttivät puisine rekineen ja värikkäine valjaineen.

Tässä vaiheessa jo ennakkojännitys alkoi laantua. Istuin välittömästi omaan rekeeni. Olin kyllä kysynyt yhdeltä japanilais-suomalaisen perheen tyttäreltä,  josko olisimme samassa reessä, mutta rekiä oli niin monta, että me saimme molemmat omat.

Omalla vetoporollani oli toispuoleiset sarvet, mutta takana olevalla vetoporolla sitäkin hurjemmat ja kauniimmat. Ne sitten aika-ajoin lähenivät meikäläisen päätä ajon aikana. Muuta jännittävää ei sitten ajelumme aikana ollutkaan.

Ajojohtajamme ja naisopas ottivat meistä kuvia omilla laitteillamme ennen ajelua. Hyvä palvelu, muuten selfien otot olisivat voineet riemastuttaa villikkoporomme ja rekiretki olisi alkanut ilman ohjastajaa.😀

Jännitti kuitenkin vielä..
Jännitti kuitenkin vielä..
...ei sentään!
…ei sentään!

Kiersimme rauhalliseen tahtiin valmista lumista ajotietä pitkin. Matkalla pystyi hyvin kuvailemaan kännykällä videopätkiä, mutta isoa kameraa en alkanut ottamaan esille (villiporot nääs)

Pääsitkö tunnelmaan?

Matkalla oli mukavan rauhallista ja rentouttavaa.  Välillä näimme poroja syömässä metsässä. Valkoinen talvi oli miellyttävää katseltavaa. Onneksi ei pakkasta ollut enempää.

Vaikka lämpötila oli vain muutaman asteen pakkasen puolella ja minulla mielestäni reilusti vaatetta, alkoi hieman kylmätä loppumatkasta.  Pian (ajelun kesto 1/2 tuntia) saavuimme takaisin lähtöpaikalle ja meidät ohjattiin pois. Muutama viime hetken kuva vielä.

Vetoporo
Vetoporo

Lopuksi lähdin lämmittelemään ravintolan puolelle lämpimän teen kera. Tupa oli jo aika täynnä hiihtokansaa, moottorikelkkailijoita ja muita vierailijoita.

Miellyttävä kokemus oli pororekiajelu ja voin suositella sitä kaikille, varsinkin lapsiperheille, hiihdon lomaan rauhoittavana kokemuksena ja muulle perheelle vauhtihirmujen nautiskellessa laskettelurinteessä.

Pyhän laskettelurinne

Pyhän laskettelurinne

Pyhällä vauhtikonkari oli saanut tyydytettyä vauhdinnälkänsä ja lähdimme ajelemaan loma-asuntoomme Luostolle. Seuraavana päivänä olikin jotain muuta tiedossa.

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s