Itselleni sopivaksi joululeivonnaiseksi lähdin kokeilemaan uutta maustekakkua gluteenittomana. Löysin keittokirjani sivunreunaan käsin kirjoittamani Rommikakun ohjeen. Luulisin sen olevan alun perin jonkin ulkomaalaisen leivonnaissivuston ohjeen. Seurasin niitä niinkin kauan aikaa sitten, kuin 1990 vuosikymmenen loppupuolella. Nyt sitten koitan itse näitä julkaista.
Muistan tulostelleeni niitä englanninkielisiä ohjeita sivutolkulla siihen aikaan. Voin toki olla väärässäkin alkuperän suhteen, toinen mahdollisuus on joku kotimainen lehti. Kaikkia reseptejä ei kannata aina säilytellä ja siitä pitävät huolen monet muutot viimeistäänkin. Nuo ulkomaalaiset reseptitulostuksetkin on varmasti tullut hävitettyä.
Tämä rommikakku soveltuu tehtäväksi normaaliruokavalioisellekin ja siksi normiohjeen mitat ovat oikealla puolella. Kakusta saa myös jouluisemman lisäämällä mausteeksi kanelia ja neilikkaa ja käyttämällä joulusesongin mukaisia kuivattuja hedelmiä.
Olen kokeillut tätä ohjetta useamman kerran varmistaakseni tuon sopivan jauhomäärän gluteenittomista jauhoista tehtäessä ja onhan se ollut hyvää syötävää joulun aikaan ja sen jälkeenkin.
Kakun alkuperäiseen ohjeeseen käytetään rommia, mutta voit korvata sen kahvi- tai kaakaoliköörillä tai vahvalla kahvijuomalla. Alkoholi kyllä antaa tähän kakkuun sen tietyn makuvivahteen. Kaksi kokeiluani tein kahviliköörillä ja kaksi kahvijuomalla. Tein kahvin instant-kahvijauheesta. Sopii myös tavallinen vahva kahvi. Alkuperäisessä kakkuohjeessa ei käytetä kaakaojauhetta, mutta itse pidän suklaisesta mausta leivonnaisissa. Voit itse kokeilla lisäksi sekaan vaikka suklaarouhetta.
Gluteeniton rommi-rusinakakku
Varaa kakkuvuoka, joko pitkänomainen tai perinteinen kuivakakkuvuoka. Molempia olen kokeillut, toimivat. Rasvaa se ja jauhota esim. tummalla gluteenittomalla jauhoseoksella tai tattarirouheella.
200g rasvaa, käytän useimmiten voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
Vatkaa nämä pienehkössä kulhossa sähkövatkaimella hyväksi vaahdoksi. Siksi pienessä, että saat vaahdosta kuohkeaa helpommin. Mieluiten käyttäisin posliinikulhoa, muoviset naarmuuntuvat sähkövatkaimesta.
3 kananmunaa
Vatkaa nämä yksitellen voi-sokerivaahtoon samalla hyvin vatkaten. Jos vaahtosi ei ole tarpeeksi kuohkeaa, voi siitä syntyä heroittunutta massaa. Siihen auttaa nopea jauhon lisäys ja vatkaus.
21/2-(3dl) dl gluteenittomia jauhoja tai 3,5 dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1/2 dl kaakaojauhetta
1 rkl psylliumjauhetta, tätä ei normaaliruokavalion kakkuun tarvita
1 tl vaniljasokeria
(1tl kanelia ja 1 tl neilikkaa) joulumaustekakkuun
11/2 dl rusinoita tai osaksi sesongin kuivahedelmiä, kuten aprikoosia, luumuja kuutioituina
1 dl pähkinä-manteliseosta rouhittuna (käytä mieleisiäsi)
Sekoita kuivat aineet ja lisää taikinaan. Pienempi jauhomäärä on mielestäni parempi gluteenittomassa kakussa. Mutta jos se tuntuu löysältä tai uhkaa heroittua, käytä 3 dl.
1 dl rommia, kahvi- tai kaakaolikööriä tai vahvaa kahvijuomaa
Lisää lopuksi neste taikinaan.

Kaada taikina jauhotettuun kakkuvuokaan ja paista uunissa alaosassa keskilämmöllä 175C:ssa 50 min-1 tunti. Kypsyyden kokeilet tuli- tai hammastikulla työntämällä sen kakkuun. Jos ei siihen tartu kosteaa taikinaa, on kakku kypsä. Anna jäähtyä vuoassa ja kumoa jäähtyneenä tarjoilualustalle.

Keliaakikon kakku ei tietenkään saa olla yhtä aikaa normaalin kakun kanssa uunissa. Itselläni ei ole keliakia, joten voin tehdä noin. Fodmap- ruokavalioinen voi joskus kokeilla kotimaisten viljalajien sietoa. Kaura sopii minulle kyllä.
Jos oikein haluat herkutella, niin tee suklainen kakkukuorrutus ja kaada jäähtyneen kakun päälle. Tomusokeriripottelukin siivilän läpi riittää koristamaan kakkua.
Julkaisen välillä näitä gluteenittomia leivonnaisohjeita, koska niille tuntuu olevan tilausta ja itse tykkään niitä kokeilla ja kehittää. Yksi haetuimmista ohjeistani tuntuu olevan ”Gluteenittomat pikkuleivät”. Muita tulossa.