Talvi on ihan parhaimmillaan täällä etelässäkin juuri nyt ja tänään. Aurinko hehkuttaa taivaalla ja kylmä pakkasilma ja valkoinen lumi ovat hyvät kaverit. Talviliikunta on energiaa kuluttavaa jo pelkästään kylmyyden vuoksi. Kehon lämpötila liikkeessä ollessaankin laskee ja pintaverenkierto heikkenee pintaverisuonien supistuessa kylmässä. Kotiin lämpimään palattua on ihanaa, kun kotona odottaa helposti lämmitettävä talvinen keitto.

Tein kaksi erilaista talvista keittoa, jotka antavat energiaa ja lämpöä sisältä päin hyvän talviulkoliikunnan jälkeen. Perinteinen hernekeitto on ihan must-juttu talvella ja sen ohje minulla on tosi helppo ja kaikille kokeille sopiva. Kasviskeitto on myös helppo valmistaa ja kypsyy nopeasti. Siinä on tulista makua, joka antaa lämpöä sisuksiin.

Kumpaankin ohjeeseen tarvitset  5l kattilan tai pienennä ohjeita. Keitto säilyy jäähdyttyään jääkaapissa ja siitä voi ottaa kulloinkin tarvittavan määrän lämmitettäväksi.

Helppo hernekeitto

  • 500g kuivattuja herneitä
  • 21/2 l vettä

Huuhtele herneet ja liota yön yli. Kaada vesi pois ja laita tilalle saman verran vettä. Laita herneet ja vesi kattilaan kiehumaan. Kun olet huuhtonut hyvin herneet ja kaatanut liotusveden pois, ei niiden kiehahtaessa synny vaahtoa. Kuori vaahto pois, jos sitä kuitenkin nousee pinnalle. Keitä n. 1 h.

  • 3 porkkanaa pieninä kuutioina
  • 1 iso sipuli kuutioina

Lisää porkkanat ja sipulit keittoon. Keitä vielä noin 1/2 h. Muista hämmentää keittoa pohjia myöten kiehumisen aikana, ettei herneet ota kiinni pohjaan. Ja tarvittaessa lisää vettä.

  • 400g sika-nautajauhelihaa tai sikajauhelihaa
  • 2tl suolaa
  • 1tl meiramia
  • 1/2-1tl valkopippurijauhetta
  • sinappia maun mukaan

Ruskista/kypsytä jauheliha paistinpannulla ja lisää keittoon. Lisää mausteet ja suola ja keitä vielä noin 1/2h. Tarkista maku. Voit myös lisätä keittoon loppuvaiheessa esim. Chorizo- tai Bratwursti- tai Vanhanajan nakki/makkarapaloja. Suolaa kannattaa laittaa silloin vähemmän.

Tosi helppoa! Kasvisruokailijan hernekeittoon sitten jätät lihat ja makkarat lisäämättä ja käytät vaikka soijarouhetta lisänä.

Itsetehty hernekeitto antaa voimia
Itsetehty hernekeitto antaa voimia

Tulinen kasviskeitto

  • 3 porkkanaa
  • 1 iso sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1/2 isosta lantusta
  • 2 rkl kasvisöljyä
  • 2 l vettä

Kuori ja pilko kasvikset ja purista valkosipulin kynnet. Laita kattilan pohjalle öljy ja sen kuumennuttua, lisää kasvikset sinne kuullottumaan. Kääntele kasviksia hetki öljyssä ja lisää sitten vesi. Keitä n. 10 minuuttia.

  • 11/2 dl punaisia linssejä (huuhtele)
  • 10 perunaa (olivat pienehköjä) kuorittuina ja lohkottuina
  • 1 tuore chili hienoksi silputtuna (halkaise chili, poista siemenet ja kanta ja huuhtele)
  • 1/2 punaisesta paprikasta suikaleina
  • 140g tomaattipyrettä
  • 2 tl kurkumaa
  • suolaa
  • 1/2tl timjamia

Lisää loput ainekset ja keitä n. 15minuuttia, kunnes kasvikset ovat aika lailla kypsiä, hieman kovahkot ovat parempia kuin ihan pehmeiksi keitetyt. Kasvikset kypsyvät kuumassa liemessä vielä hetken.

Kasviskeiton aineksia
Kasviskeiton aineksia

Näillä keitto-ohjeilla pärjää viikonloppuisin ja arkenakin. Lisukkeeksi kasviskeittoon sopii syödessä laittaa kermaviiliä tai smetanaa. Kurkuma, chili ja valkosipuli huolehtivat tulisesta mutta samalla lempeän lämmittävästä mausta.

Tulinen mutta lempeä kasviskeitto lämmittää talvisen liikunnan jälkeen
Tulinen mutta lempeä kasviskeitto lämmittää talvisen liikunnan jälkeen

Sitten talviliikunnan pariin ja sen jälkeen kuuma keitto lämmittääkin mukavasti.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s