Olipa hyvää tämä piirakka. Siinä yhdistyivät sellaiset maut, jotka yllättävästi sopivat yhteen. Keksin piirakan aineksista, jotka sain edullisesti lähi-Lidlistäni. Keväistä vihreää parsanippua olin jo katsellut aiemmin, mutta yli 4 euron hinta ei houkutellut ostamaan. Kuitenkin seuraavalla kerralla hinta oli tippunut yli eurolla ja isohko parsakaalinuppu oli alle 2 euroa, valkoiset viljellyt sienet samoin viikonloppua ennen edullisella hinnalla. Lisäksi ongin mukaan makukomboon kreikkalaista salaattijuustoa. Siinä pääainekset suolaisen piirakan täytteeseen.

Gluteeniton kasvispiirakka
Gluteeniton kasvispiirakka

Etsin piirakkapohjan reseptiä, koska usein tekemääni suolaisen piirakan pohjaan tarvitsisi olla maitorahkaa ja sitä minulla nyt ei ollut. Oliivi-chorizoquichen ohje löytyi Pirkka Ruoka-lehdestä 3/2014 (kannattaa säilytellä hyviä ruokalehtiä kauemminkin, jos tilaa vain on 🙂 ). Quichen resepti on anninuunissa-blogista Anni Paakkunaisen käsialaa. Sen pohjareseptiä lähdin muuntamaan gluteenittomaksi.

Valmistus oli helpohkoa, tein pohjan ensin ja laitoin sen kohmettumaan jääkaappiin. Sitten vain käsiksi täytteen aineksiin. Pohjan levitin pyöreään piirakkavuokaan, jonka halkaisija on n. 30cm. Ihan sopiva, pienemmässä pohjasta tulee tietenkin hieman paksumpi.

Gluteeniton kasvispiirakka keväisin värein

Piirakkapohja

100g Flora-voiseosta, olen mieltynyt tähän, olenhan Floralla kasvatettu ja vähän voillakin

21/2 dl gluteenittomia tummia jauhoja

1/2 dl tattarijauhoja

1 rkl psylliumjauhetta

1 tl leivinjauhetta

1 kananmuna

Nypi rasvaan jauhoseos (jauhot, psylliumjauhe ja leivinjauhe sekoitettuina) tasaiseksi. Käytin gluteenitonta tummaa jauhoseosta, koska pidän sen rouheisesta ja täyteläisestä mausta. Voit korvata osan vaaleilla gluteenittomilla jauhoilla. Tattarijauho antaa myös viljaisampaa makua. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina kulhossaan jääkaappiin kohmettumaan täytteen tekemisen ajaksi. Kananmunan voisi korvata pelkällä vedellä, mutta gluteenittomassa pohjassa se tuo lisää kuohkeutta.

Piirakan täyte

8 vihreää tankoparsaa

1 rasia 250g viljeltyjä valkoisia herkkusieniä

1 sipuli

muutamia parsakaalin kukintoja n. 100g

1 tuore chili

1 kananmuna

2 dl ruokakermaa

125 g kreikkalaista salaattijuustoa tai fetaa

50g emmentaljuustoraastetta

öljyä

timjamia, pizzamaustetta, mustapippuria rouhittuna, suolaa

Katkaise vihreiden parsojen tyvestä kova osuus pois. Kuori parsojen varret kevyesti. Keitä n. minuutti suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja katko n. 2cm pituisiksi palasiksi.

Leikkaa parsakaapinnuput ja sienet ohuiksi siivuiksi. Puhdista sienet kuivalla siveltimellä multahippusista ennen leikkaamista. Kuutioi sipuli ja hienonna chili pieniksi kuutioiksi. Laita öljyä paistinpannulle ja kuumenna. Laita sipulikuutiot pannulle, samoin parsakaali- ja sieniviipaleet. Anna paistua ja hautua hetken, lisää parsakuutiot ja hienonnettu chili. Lisää mausteet ja tarkista maku. Kasviksia ei kannata haudutella liikaa, ne kypsyvät uunissa lisää ja suutuntumassa ei haittaa pieni kovuus.

Kevään värit piirakan päälle
Kevään värit piirakan päälle

Levitä kohmettunut taikina leivinpaperilla vuorattuun pyöreään piirakkavuokaan. Totesin leivinpaperin toimivaksi tälle taikinalle vaikkei se niin esteettisen näköistä  olekaan. Piirakka kuitenkin irtoaa hyvin vuoasta. Kaada paistinpannulla hautuneet kasvikset päälle. Ripottele kasvisten päälle kuutioitu feta. Sekoita ruokakerma ja kananmuna sekä mausta hieman suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan ja lisää täyteainesten päälle. Pinnalle lopuksi kourallinen emmentaljuustoraastetta.

Uunia vaille valmis
Uunia vaille valmis

 

Paista piirakka 200ºC:ssa 35-40 minuuttia. Tarjoile lämpimänä kevyen salaatin kanssa. Maistui normaaliruokavalioiselle kipparillekin. Aina ei tarvitse tehdä kahta erilaista leivonnaista, kun vain löytää sopivat gluteenittomat aineyhdistelmät ja täyteainekset.

Tämä piirakka maistuis varmaan sullekin!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s