Omenasato kypsyy parhaillaan ja niitä taas riittää tänä vuonna. Koska itse en omista omenapuita, saan niitä aina tyttäreltäni, jolla on useita vanhoja omenapuita puutarhassaan. Vanhoista omenapuista satoa tulee runsaasti ja maahan pudonneita omenoita on aina paljon. Tosin satovuodet vaihtelevat lähes säännöllisesti niin, että joka toinen vuosi on runsas sato. Siis tänä vuonna.

Olen tottunut käsittelemään pieniä, maahan pudonneita omenia, koska en raaskisi niitäkään laittaa kompostiin. Siksi olen kehittänyt vuosien saatossa nopean tavan käsitellä pienet omenat hilloksi. Hillo on parasta, mitä omenista olen aikaansaanut. Omenamehu tietysti olisi toinen vaihtoehto. Silloin se täytyisi teetättää omenamehustamossa. Omenoista puristettu tuoremehu onkin aivan ihanaa.

omenienpesu

Peruskokin omenahillo ja muunnokset

Tarvitset lähes sangollisen omenia, joista pilkottuna saa 5l omenalohkoja. Kahdesta sangollisesta keitin 3x5litran kokoisen kattilallisen hilloa. En omista isompaa kattilaa, joten hillo-ohjeeni perustuu kattilakokooni.

Lisäksi:

1/2kg hillosokeria

400g tavallista hienosokeria

1dl vettä

 

Aloita lasipurkkien pesulla. Vaikka olen tyhjentyneet lasipurkit ja kannet pessyt astianpesukoneessa ennen varastoon laittamista, pesen ne uudestaan tässä vaiheessa käsin altaassa astianpesuainevedessä. Valutan purkkeja ja kansia kuivauskaapissa. Kun aloitan hillon keittämisen laitan lasipurkit uuniin n. 100C:seen uunipannulle. Kannet keitän vedessä pikkukattilassa. Näin purkit ja kannet desinfioituvat ja hillot säilyvät paremmin kellarissa tai jääkaapissa. Itselläni on käytössä kuivana pysyvä kellari, jossa ei todellakaan ole homeen hajuakaan.

omenatpesussa

Laita seuraavaksi pikkuomenasi pesualtaaseen lämpöiseen veteen ja pese ja huljuuttele niitä siellä. Maahan pudonneissa omenissa voi olla hieman multaa ja roskia mukana. Sitten pilko omenat päältä päin noin neljään osaan siten, että tähteeksi jää kantikas sisuspala. Omenaporalla poraaminen on mielestäni hankalaa, aikaa vievää ja raskasta. Juuresveitsellä pilkkomalla voit ensin puhdistaa päältä kuoren rupikohdat ja muut vioittumat ja ottaa hyvät osat omenasta hillonkeittoon.

Omenalohkot

Kun olet puhdistanut omenat ja saanut 5l kattilan täyteen, kaada sinne 1dl vettä ja laita kuumenemaan liedelle. Tässä vaiheessa laita myös lasipurkit kuumaan uuniin. Alkaa omenoiden keittäminen. Kun kattilasta alkaa kuulumaan mukavaa porinaa ja höyryä alkaa muodostumaan, kaada sekaan 500g hillosokeria ja 400g tavallista sokeria. Sekoita ja nostele massaa niin, että saat sokerin sekaisin ja sulamaan omenien sekaan. Keitä hilloa miedolla lämmöllä 15-20min omenalajikkeesta riippuen, sekoitellen pohjaa myöten parin minuutin välein. Älä siis polta pohjaan hyvää massaa. Pidä kantta päällä, koska kuuma hillo saattaa roiskua yli ja polttaa varmasti ihon tai voi roiskahtaa jopa silmiin asti.

lasipurkituunissa

soseutahillo

Omenalajikkeista riippuu, miten hyvin omenat soseutuvat, kaikista ei saa pelkästään keittämällä sileätä hilloa. Kun kuoretkin ovat mukana, minä soseutan ihan lopuksi massani sileäksi  sauvasekoittimella. Ota kuumat lasipurkit uunista ja vedessä kiehuneet kannet lähettyville. Nostele kuumaa hilloa pikkukauhalla purkkeihin ja kierrä kannet lopuksi tiukkaan kiinni. Täyttövaiheessa hillosuppilosta on apua. Mukava kansien napsahtelu jälkikäteen kertoo, että purkitus onnistui ja kansi on painautunut tiiviisti kiinni.

valmisomenahillo

 

Muunnokset

Mausteeksi voi kokeilla kanelia 2rkl/5l hillosatsi, vaniljasokeria 2tl/5l hillosatsi tai kardemummaa 1-2tl/5l hillosatsi. Itse kokeilin noita kaikkia ja hyvää tuli. Kardemummaa laitoin 1tl ja se ei tullut liian voimakkaasti esiin, eli uskaltaa laittaa enempikin. Kardemummaa keksin kokeilla, koska tyttäreni oli tehnyt aivan ihanan makuista kardemumma-mustikkahilloa. Ohje oli löytynyt jostain ruokablogista.

Gourmet-kokki käyttää tietenkin vaniljatankoa ja kanelitankoa jauheiden tilalla. Lisää jauhetut mausteet hillomassaan keittämisen loppuvaiheessa, keitä kokonaisia tankoja omenien kanssa maun irrottamiseksi. Kokonaiset tangot poistat hillosta ennen purkittamista.

valmiitomenahillot

Hamsteri asialla taas.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s