Taatelikakku on ihan ehdoton joulunajan leipomukseni ja nyt kun ruokavalioni on gluteeniton, olen harjoitellut tekemään tätä ihanan maukasta ja pehmeän hedelmäistä suosikkikakkuani gluteenittomana. Lapsena maistoin taatelikakkua ensimmäistä kertaa hautajaisissa, kylän arvostetun vanhuksen hautajaisten kotimuistotilaisuudessa, jonka herkut pitokokit olivat loihtineet. Himoitsin tuota tuhdin näköistä tummaa kuivakakkua, mutta pettymys oli karvaanmakuinen, kun maistoin voimakkaan taatelisen maun ensimmäistä kertaa. Kakkupala jäi syömättä ja mahtoiko ensimmäinenkin pala vaivihkaa päätyä lautaselle tai lautasliinamyttyyn.

taatelikakku

Tein taatelikakkuja kaksi kappaletta samaan aikaan, toisen gluteenittoman ja toisen tavallisen vehnäjauhokakun. Tein kakut lähes jauhojen lisäämiseen asti samana taikinana ja vasta sitten jaoin taikinan kahteen osaan. Onneksi perheen molemmat jäsenet rakastavat taatelikakkua. Reseptini on Valion vanhasta ”Lämpimäisiä” leivontakirjasesta ja toimii hyvin, olen käyttänyt tässä ohjeessa fariinisokeria tavallisen hienosokerin sijaan.

Taatelikakku

250g kivettömiä taateleita (1pkt)

2 dl vettä

1 dl fariinisokeria

200g voita tai Flora&Voita

2 munaa

1dl  kermaviiliä tai 1/2dl kermaa

1tl vaniljasokeria

1tl leivinjauhetta

2tl ruokasoodaa

1dl maissijauhoja        (tai tavalliseen kakkuun 4dl vehnäjauhoja)

3dl gluteenittomia kaurajauhoja

Jos teet kaksi kakkua kerrallaan tuplaa ainemäärät ja erota gluteeniton kakku, kun taateli-sokeri-rasvamassa on valmis. Gluteenittomia kaurajauhoja saa nyt myös Lidlistä tuotemerkillä Belbake ja ne on valmistettu Suomessa.

Lidlin gluteeniton-kaurajauho

Valmistus

Keitä paloitellut taatelit vedessä hiljalleen pehmeiksi. Lisää fariinisokeri. Sekoita voi hieman jäähtyneeseen seokseen. Lisää muut aineet, kananmunat rikkivatkattuina ja jauhot, vaniljasokeri ja nostatusaineet hyvin keskenään sekoitettuina sekä kerma tai kermaviili viimeiseksi. Kaada voideltuun ja jauhotettuun (gluteeniton kauraleseillä tai riisijauhoilla jauhotettuun) kakkuvuokaan. Kypsennä uunissa 175ºC:ssa noin 1 tunti. Kokeile kypsyyttä puutikulla.

gluteeniton-taatelikakku

Gluteeniton taikina näyttää löysältä, mutta paistettuna pysyy kuitenkin hyvin kasassa. Jos haluat vaihtelua ja hieman luxusta taatelikakkuun, korvaa osa jauhoista tummilla kaakaojauhoilla. Kerman sijaan voit käyttää myös rommia, whiskyä tai brandya.

Täällä lounaisrannikolla on satanut hieman lunta silloin tällöin, mutta nyt on taas lumetonta. Avantouintikausi on avattu ja siinä riittää opeteltavaa, vedessä pysymisen suhteen ainakin. Sitä paremmalta jälkeenpäin tuntuu, mitä kauemmin uskallat vedessä olla.

avantouintipaikka

Lämminhenkistä joulunaikaa!

naantalin-jouluvaloja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s