Karjalanpaistia ja mummumuistoja

Karjalanpaisti on ollut yksi suosikkiruoistani kautta elämäni. Varhaisimmat muistot tästä uuniruoasta liittyvät omaan mummuuni.

Mummumuistoja

Vieraillessaan kotonani lapsuudessani ja nuoruudessani mummu yleensä toi mukanaan ostamansa hyvät karjalanpaistilihat tykötarpeineen ja valmisti meille siitä aterian.

Hänellä itsellään muistan olleen pienen pienen oranssisen emaloidun valurautapadan, jossa hän valmisti itselleen kotonaan tuota herkkuruokaa.

Mummuni eli yksinään viimeiset reilut 20 vuotta. Hänen rintamalla haavoittunut miehensä eli pappani kuoli 1960- luvun alussa. Papastani minulla ei ole omakohtaisia muistoja. Kunnioitan hänen uhraustaan isänmaansa puolesta.

Mummuni oli syntynyt 1899 ja lapsena hän oli ollut Amerikassa siirtolaisena useita vuosia. Tullessaan tapaamaan meitä lapsenlapsiaan, hän halusi puhua kanssamme englantia. Voi miten tarkasti ja kauniisti hän äänsikään sitä.

Olin kyllä kateellinen tuosta taidosta. Jotain osasimme hänelle vastatakin mutta yleensä olimme aika ujoja ryhtymään parempiin keskusteluihin hänen kanssaan. Harmi.

Muistan mummuni voimanaisena. Asuessaan yksin, hän teki omat päätökset ja eli omanlaista elämäänsä. Matkusteli myös ulkomailla. Arvostin häntä ja mielelläni vierailin luonansa. Hänen harrastuksensa oli posliininmaalaus ja siinä hän oli erittäin taitava. Saimmekin merkkipäivinämme muistolahjoja, omia teekuppeja, maljakoita jne. Ne ovat tallessa.

Mummuni tuli mieleeni, kun nyt itsenäisyyspäivänä valmistin karjalanpaistia.

Karjalanpaisti

600g karjalanpaistilihaa (sikaa ja nautaa, hirvenlihakin sopii sekaan) kaupoista löytyy valmiita karjalanpaistilihapakkauksia

2 porkkanaa

1 sipuli

kokonaisia mauste-ja mustapippureita

laakerinlehtiä

suola

savupaprikaa

tomaattisosetta

voita ja öljyä lihojen ruskistamiseen

vettä

Ruskista lihat voi-öljyssä paistinpannulla kauniin ruskeiksi. Lohko sipuli ja kuutioi porkkanat. Laita ruskistetut lihat, muut ainekset ja mausteet valurautapataan. Laita vettä sen verran, että lihat lähes peittyvät.

Itse kuumensin ainekset liedellä juuri ja juuri kiehuviksi ja laitoin sen jälkeen 200 C:seen uuniin. Uunin lämpötila kannattaa noin 1/2 tunnin kuluttua laskea 150-125 C:seen ja antaa padan hautua miedolla lämmöllä 11/2-2 tuntia, kunnes lihat ovat kunnolla pehmenneet.

Karjalanpaisti menossa uuniin

Tässä ohjeessani olen hieman tuonut mukaan uutta makua. Perinteisessä karjalanpaistissa ei käytetä tomaattisosetta eikä savupaprikajauhetta. Lanttu on sen sijaan perinteisen karjalanpaistin maunantaja.

 

Hyvää itsenäisyyspäivää 6.12.2019!

 

 

 

 

2 Comments

  1. Kiitos Teija hyvästä ohjeesta ja Ihanasta muistelusta. Tällaisena päivänä on mukava muistella. Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle🇫🇮 Siellä varmaan ristiäisvalmistelut alkaneet. Hyvää ristiäispäivää teille kaikille. Lämpimin ajatuksin Sirkka ja Kari

    Lähetetty iPhonesta

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s