Iso puntti persiljaa

Ge’rard Depardieu upottaa kasvonsa kuivattuun minttuun ohjelmassaan Ge’rard Depardieun Eurooppa, joka on kulinaristinen matkaohjelma Euroopassa. Voin kuvitella, jopa aistia tuon tuntemuksen ihanuuden suurta näyttelijää katsoessani.

Löydän itseni tekemässä ihan samaa omalla pienellä kasvimaallani kerätessäni persiljaa ja muita yrttejäni. Tuoreen persiljan tuoksu on miellyttävän aromaattinen, vaikka en tätä perusyrttiä olekaan aina arvostanut. Tuoreen yrtin aromit nenässäni verrattuna pakastettuun persiljaan keitossani on aivan eri luokkaa.

Lokakuu on kohta puolivälissä ja vielä voin kerätä lehtisalaattia, mangoldia, kesäkurpitsaa, yrttejäni ja joskus jopa muutaman vadelman kasvimaalta. Kasvu on vielä käynnissä täällä Etelä-Suomessa.

Nuoruuden ideologiat

Nuorena teini-iässä julistauduin kasvissyöjäksi. Siihen aikaan sitä oli todella vaikea toteuttaa tasapainoisesti, joten olin lähinnä jonkinlainen fleksaaja. Närpin sekaruoasta pois isoimmat lihapalat ja söin leipää, salaattia ja kaikkea muuta, mitä oli tarjolla. Kävin luontaistuotekaupoissa ostamassa tuotteita, joihin oli varaa, Molkosania, seesaminsiemeniä yms, joilla ei kuitenkaan luotu tasapainoista ruokavaliota. Kaupasta sain leseitä, joita lisäsin pullataikinasta puuroihin, raakapuuroakin kokeilin, mutta ei se vatsalleni sopinut.

Nyt olen palaamassa noihin nuoruuden ideologeihini uudelleen, kasvatan itse monien vuosien jälkeen ensimmäistä kesääni omalla pihallani itselleni ruokaa, elän yhtä unelmistani. Vielä kasvimaani ei ole täydellinen, joka vuosi tulee varmasti lisää uusia kokeiluja, erehdyksiä ja onnistumisia. Niistä riittäisi tarinoita. Satoa on saatavilla konkreettisesti ja henkisesti.

Nuoruus on etsintää, oman suunnan hakemista, silloin ollaan aidoimmillaan ja ehkä myös erehtyväisimmillään, aina suunnan valinta ei ole onnistunutta. Itseäni ajatellessani, olen kuitenkin ylpeä omista nuoruuden ihanteistani, kuten kasvisruokavaliosta, rauhan arvostamisesta sotimisen sijaan jne. Vaikka en niitä intohimoikseni kokenutkaan enkä ollut niiden puolesta barrikaadeilla, jäivät ne kuitenkin peruspilareikseni koko tähän astiseen elämääni.

Yritän kai sanoa, että ei kannata aina tuomita nuorisoa vaan kuunnella, mitä heillä on sanottavaa, mitkä ovat ne asiat, jotka heitä huolettavat. Kuultava tasavertaisina vaikuttajina.

Iso puntti persiljaa

Iso puntti persiljaa tuotiin minulle nuorena kerran syötäväksi. Ei se kai herja ollut, mutta hieman se minut hiljaiseksi sai. Tapaus sattui, kun asuin tätini luona opiskellessani talouskoulussa. Tädilläni oli pieni kemikaliokauppa isossa kaupungissa. Kempsun naapurissa oli pieni kukkakauppa ja tätini oli kysynyt, eikö sieltä puutarhalta voisi tilata jotain minulle, kun olin kasvissyöjä. Sain ison puntin persiljaa. Muuta ei ollut.

Nyt kerään itse ison puntin persiljaa kasvimaaltani, hautaan kasvoni sen aromikkaaseen tuoksuun ja olen onnellinen hetkestä.

Julkaissut kristiinatee

Tavallinen poluntallaaja, joka harrastaa luonnossa liikkumista. Liikun luonnossa huvin ja hyödyn (marjastus, sienestys, liikunta ja rauhoittuminen) vuoksi. Elämään kuuluu muukin monipuolinen liikunta: uinti, hiihto, pyöräily, pitkät kävelyretket. Itsekokkaaminen on elämän piristys. Puutarha- ja pihatyöt työllistävät kasvukaudella. Kirjoitan myös kaikenlaisesta elämässäni tapahtuvasta. Ammattini on ruoka-alalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Lifecruisers

We Don’t wait for the perfect moment, we take the moment and make it perfect

kristiinatee

tavallisen poluntallaajan blogi, josta löydät retkeilyä, liikuntaa, purjehdusta, puutarhanhoitoa, havaintoja, sattumuksia ja ajatelmia ruokaakaan unohtamatta

Matkalla lähelle tai kauas

Elämä on matka. Aikuisen naisen matkoja lähelle ja kauas.

Nokisuu

Tales and stories from the places and streets I live in

Revontulia

by Liisa Peltonen

Ukkosensinistä ja myrtinvihreää

Puutarhasta ja sen vierestä

Piilo-osaajat

Rekrytoijan aarreaitta – Asiantuntijoita eri aloille

Kohtisuora

kirjoista ja elämästä

Vispilän viemää

Kokkausta & turinointia

Hifistelijän keittokirja

Herkullista kotiruokaa aidoista aineksista hyvällä mielellä

Hillokeittiö

Hilloja, säilöntää, gluteenitonta leivontaa ja ruoanvalmistusta. Keittiöpsykologiaa, sattumuksia ja elämää.

Endorfiininmetsästäjä

Endorfiininmetsästystä maastoissa ja merellä. Aamueuforiaa altaissa. Hikistä nautiskelua laduilla ja poluilla. Kolhuja ja oivalluksia.

-mip-

Pyöräily on Kivaa!

Patikkamuistio

Venäläinen sotalaiva, haista vi**u!

%d bloggaajaa tykkää tästä: