Avoimet puutarhat 2021 ja lähialuematkailua

Toinen kerta, kun kierrän Avoimet puutarhat-tapahtumaa lähialueellani. Tällä kertaa kiersin kahdessa uudessa kohteessa ja yhdessä, jossa kävin jo 2 vuotta sitten. Kohteet ovat: Hepolan Salainen puutarha, Somero, Verhon koulu, Koski Tl ja Honkapirtin piha, Koski Tl. Lisäksi poikkesin Koskella Yrjö Liipolan taidemuseossa ja Museokahvila Kahviaitassa. Loistavaa lähimatkailua tuloksena hyvin täyteinen olotila.

Hepolan Salainen puutarha

Someron vanhemmalta omakotialueelta löytyi todellakin salainen puutarha. Kadulle ei näy juurikaan mitään, mitä puutarhasta löytyy. Kohdetta ovat nykyiset omistajat rakentaneet monivaiheisesti reilusti yli kymmenen vuotta.

Itselleni oli lohdullista huomata se, että pihasuunnitelman ei tarvitse olla heti valmis vaan se elää ja kehittyy tarpeiden, toiveiden ja olosuhteiden mukaan. Tällä hetkellä salainen puutarha oli täydellisen suojainen virkistäytymispaikka, joka oli muotoiltu perheen tarpeisiin. Pihan sisin alue oli rajattu moni-ilmeisellä aidalla, joka nyt verhoitui hyvin kasvillisuudella. Autopaikat oli jätetty aitauksen ulkopuolelle. Loistava idea.

Piha-aita kadunpuolelta, sisäpiha jää talon toiselle puolelle

Puutarhasta oli ajan kanssa muotoutunut helppohoitoinen vaikkakin varmasti oli ollut perustustöissään hyvinkin työteliäs. Hyvät ratkaisut sisäpihan aitauksen, liuskekivialueen, laajan terassialueen ja kasvillisuuden osalta takaavat helppohoitoisuuden, silmänilon sekä sopivan varjoisuuden pihalle.

Pihalta löytyi myös villipuutarha, jota ei ylihoideta vaan se saa olla luonnontilassa.

Vanha omenapuu kaartui kauniisti tuija taustallaan

Verhonkoulu

Verhonkoulu oli tälläkin kertaa ihastuttava ja mieltä rauhoittava seesteinen puutarha runsaine perenna- ja pensasistutuksineen sekä vanhoine puineen. Kaunis kivitalo (vanha koulu) sopii hyvin ympäröidä monilla vanhanajan sekä moderneimmilla perennoilla ja kauniilla pensailla. Isot puut luovat varjoa puutarhaan. Pihalta löytyy myös monia piilopaikkoja, joita ei heti huomaakaan. Piha on laaja ja toiminnoille on runsaasti tilaa käytettävissä.

Muurahaispesäkin on itseoikeutettu suuressa pihassa havupuiden alla.

Verhonkoulun piha tarjoaa monia erilaisia alueita, piilopaikkoja, tunnelmia ja toiminnoille omat selkeät paikkansa. Löytyy kasvihuone, kasvitarha, lasten leikkipaikat, pihaterassi, ulkotulipaikkaa jne. lähes loputtomiin. Siellä viihtyisi vaikka kuinka kauan. Perennapenkeistä löytää monia itselle erikoisempia kasveja ja kaikki on osattu sijoitella kukinnan ajoituksen ja värien kanssa sulavasti kauniiksi kokonaisuuksiksi.

Silmänruoan lisäksi tarjolla oli makkaraa, mehua, limsaa, kahvia. Tänne tulee mielellään toistekin. Tänä vuonna ei ollut enää sellaista ruuhkaa kuin 2 v. sitten.

Kosken keskusta

Yrjö Liipolan taidemuseo

Matkallani Kosken keskustan halki viimeiseen kohteeseen Honkapirtin pihalle poikkesin Kahviaittaan kahville ja Yrjö Liipolan taidemuseoon katsomaan sen tarjontaa. Monilla kunnilla on oma tailijansa ja Koskella se on ilmeisemmin Yrjö Liipola, arvostettu ja tuottelias kuvanveistäjä. Näyttelystä jäi mieleen yksi suurimpia näytillä olleista mallitöistä: Kurun haaksirikon muistomerkki. Liipola on tehnyt mm. monia vapauspatsaita sekä useita hautamuistomerkkejä ja näköispatsaita, niistä yksi itselleni tutuimpia, Kyösti Kallion rintakuva.

Kahviaitta

Museolta hautausmaan parkkipaikan läpi kävellen saapuu Kahviaitalle, jossa Koski Tl Maatalousnaiset pitävät kahvilaa auki sunnuntaisin. Hyvät ja monipuoliset tarjottavat, lähialueen käsityöläisten töitä myytävänä ja tällä kertaa yläkerrassa lasten lelunäyttely. Mukava paikka poiketa kahville.

Samalla voi poiketa ihailemaan vanhan hautausmaan tunnelmaa suurten havupuiden katveeseen. Kävellen pääsee myös Koskenrantaan/Myllyrantaan, joka itseltäni jäi tällä kertaa väliin, kun huomasin sen vasta ohiajaessani. Sieltä olisi löytynyt varmasti mielenkiintoinen Myllyrannan luontopolku, joka kiertää Paimionjoki-rantaa kirkkomaan toisella reunalla ja varmasti koskikin löytyy sieltä. Ensi kerralla sitten.

Honkapirtin piha

Tämä kohde edustikin yllättäen itselleni yhtä omista unelmistani. Ympärivuotinen kesähuvilatyylinen omakotitalo metsän reunassa, helppohoitoinen piha, uintimahdollisuus ja maaseudun rauha ympärillä.

Täällä omistajat halusivat osallistaa kävijänsä pyytäen heitä nimeämään pihalla kasvavia kasveja, sillä he itse eivät olleet ihan varmoja, mikä mikäkin kasvi oli nimeltään. Hauska tapa, nythän on pihataitajat ja -tietäjät liikkeellä. Oiva tilaisuus saada heidät osallistumaan ja saada itselle tietoa pihan kasveista.

Ihailin pihan siisteyttä ja erinomaista sopivuutta metsäiseen maisemaan. Miten ihanaa olisi kipaista metsästä suppilovahverot ja marjat, hakea kasvimaalta perunat ja salaatit lähtemättä autolla kauemmaksi niitä etsimään. Piha edusti tulevaisuuden asumisidylliäni. Täysi kymppi itseltäni.

Lopuksi

Loistava tapa kuluttaa aikaa aurinkoisen tuulisena kesäkuun päivänä. Itselle jäi monella tapaa täyteinen olo; päässä monia kuvamuistoja, ajatuksia ja suunnitelmia, kamerassa runsaasti valokuvia, vatsassa maukkaat syötävät ja juotavat. Ajellessa sai ihailla juhannusruusujen parasta kukintaa ja alkukesän runsasta vihreyttä. Lähialuematkailua parhaimmillaan. Ja jäi vielä käyntikohteitakin toiseen kertaan takataskuun. Kiitos Avoimet Puutarhat-tapahtumasta. Kiitos käyntikohteiden omistajille.

Julkaissut kristiinatee

Tavallinen poluntallaaja, joka harrastaa luonnossa liikkumista. Liikun luonnossa huvin ja hyödyn (marjastus, sienestys, liikunta ja rauhoittuminen) vuoksi. Elämään kuuluu muukin monipuolinen liikunta: uinti, hiihto, pyöräily, pitkät kävelyretket. Itsekokkaaminen on elämän piristys. Puutarha- ja pihatyöt työllistävät kasvukaudella. Kirjoitan myös kaikenlaisesta elämässäni tapahtuvasta. Ammattini on ruoka-alalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Lifecruisers

We Don’t wait for the perfect moment, we take the moment and make it perfect

kristiinatee

tavallisen poluntallaajan blogi, josta löydät retkeilyä, liikuntaa, purjehdusta, puutarhanhoitoa, havaintoja, sattumuksia ja ajatelmia ruokaakaan unohtamatta

Matkalla lähelle tai kauas

Elämä on matka. Aikuisen naisen matkoja lähelle ja kauas.

Nokisuu

Tales and stories from the places and streets I live in

Revontulia

by Liisa Peltonen

Ukkosensinistä ja myrtinvihreää

Puutarhasta ja sen vierestä

Piilo-osaajat

Rekrytoijan aarreaitta – Asiantuntijoita eri aloille

Kohtisuora

kirjoista ja elämästä

Vispilän viemää

Kokkausta & turinointia

Hifistelijän keittokirja

Herkullista kotiruokaa aidoista aineksista hyvällä mielellä

Hillokeittiö

Hilloja, säilöntää, gluteenitonta leivontaa ja ruoanvalmistusta. Keittiöpsykologiaa, sattumuksia ja elämää.

Endorfiininmetsästäjä

Endorfiininmetsästystä maastoissa ja merellä. Aamueuforiaa altaissa. Hikistä nautiskelua laduilla ja poluilla. Kolhuja ja oivalluksia.

-mip-

Pyöräily on Kivaa!

Patikkamuistio

Venäläinen sotalaiva, haista vi**u!

%d bloggaajaa tykkää tästä: