Olin jo ajatellut, etten aloita jouluvalmisteluja ennenkuin ollaan lähempänä joulua, ehkä vasta jouluviikkoa edeltävänä viikonloppuna. Toisin kävi.
Matkan varrella jo lokakuussa olen tehnyt pari pientä lahjahankintaa, kun on sattunut sopivasti kohdalle. Kulutustavaraa ja museokaupasta pientä lähikulttuuriin liittyvää, joka jää salaisuudeksi tietenkin vielä.
Arvostan taiteita ja käsityökulttuuria ja jos voi hankkia kotimaista designia, se on mielestäni kauan aikaa kestävä hankinta. Yhtenä jouluna lahjoitin omia itse perinnöksi saamiani kotimaisia lasiesineitä, jotka varmasti kestävät aikaa vuosikymmeniä eteenpäin.
Tänään kaupoilla ollessani olin kaupassa, jossa lelut olivat -40% alennuksella. Pakkohan siinä oli pienimmälle lahjansaajalle hankkia jotain. Samoin vaatepuolella oli tarjouksia. Hyvää kulutustavaraa tarvitaan aina.
Pikkujoulu
Sain vahvistuksen saavani pikkujouluvieraita, joten oli keksittävä jotain pientä naposteltavaa ruokakaupassa käydessäni.

Pikkujoulun pienet suupalat
Tavitset:
500g torttutaikinalevyjä
ison siivun hyvää saunapalvia
pari viipaletta hyvää juustoa
pestoa
Wasabi-tahnaa
paprikaa
ja
luumusosetta, suklaata tai muuta makeaa.
Kauli 5 taikinalevyä kukin ohuemmiksi niin, että saat ne käärittyä rullalle
Levitä yhteen ohuelti pestoa ja sen päälle pieninä kuutioina saunapalvikinkkua ja juustoa. Kääri rullalle ja leikkaa paloiksi, tulee n. 10 palaa
Levitä toiseen kaulittuun levyyn aivan ohuelti wasabia ja sen päälle kinkku-, juusto- ja paprikakuutioita. Paprika tässä toimii myös värimerkkinä, jotta tiedät mitkä ovat wasabi-maustettuja. Wasabi on niin voimakasta, että sen jälkimaku kestää kauan suussa, mutta näistä tuli tosi hyvänmakuisia rullia.
Laita lopuista taikinalevyistä vaikka makeita luumusoseella tai jollain muilla aineksilla vaikka pienillä suklaakuutioilla.
Halutessasi voit voidella rullat kananmunalla, niin ne pysyvät paremmin kasassa ja saat kauniimman värin, mutta ei ole välttämätöntä.
Paista rullat 225C n. 10 max 15 minuuttia. Ovat heti hieman jäähdyttyään mukavia naposteltavia vaikka glögin kanssa.

Tuo kuvassa näkyvä Lignell & Piispasen LOIMU-glögi oli muuten hyvänmakuista. Se on alkoholitonta (alle 0,5%), mutta on valmistettu punaviinistä, josta siis alkoholi on poistettu sekä mustikkatäysmehusta, mausteista, sokerista ja vedestä. Uskallan suositella, jotenkin siinä on hiven tanniinnisuutta ja ainahan mukaan voi laittaa hieman punaviiniä.